Wat heeft de Directie voor de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit van de federale politie (DJSOC) gedaan nadat de verbindingsofficier in Turkije had gemeld dat Ibrahim El Bakraoui was aangehouden aan de grens met Syrië? Die vraag rees vrijdag bij verschillende Kamerleden, nadat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de verbindingsofficier "geblunder" had aangewreven.

Minister Jambon had aangegeven dat de verbindingsofficier op 26 juni 2015 was ingelicht dat El Bakraoui, één van de daders van de aanslagen op Zaventem, was aangehouden in Gaziantep aan de grens met Syrië. Drie dagen later meldde de officier dat aan de DJSOC, waarin de terreurcel zetelt. De dienst bij de politie zou de officier hebben ingelicht over het gerechtelijk verleden van El Bakraoui en meer informatie over de arrestatie hebben gevraagd. Voor Kamerlid Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft de verbindingsofficier in Turkije weliswaar onvoldoende diligent of scherp opgetreden, maar waren de daden van de DJSOC eveneens "onvoldoende".

Rappel

De plaats waar El Bakraoui is opgepakt, is geen vakantieplaats, maar ligt aan de grens van oorlogsgebied, aldus Vande Lanotte. "Ik denk echt dat dit zo fout is als maar kan zijn". De Vlaamse socialist vroeg ook of de verbindingsofficier en DJSOC instructies hebben gekregen over hoe ze moesten optreden. Stefaan Van Hecke (Groen) wilde eveneens weten wat DJSOC met de informatie heeft gedaan. "En waarom hebben ze geen rappel gestuurd, toen het zo lang duurde vooraleer er informatie doorkwam?", vroeg Van Hecke.

Servais Verherstraeten (CD&V) wilde van minister Jambon weten of hij een tuchtprocedure zal opstarten tegen de verbindingsofficier. Barbara Pas (Vlaams Belang) concludeerde dat "de zondebok gevonden" blijkt in hoofde van de officier, terwijl er in de praktijk "vele vele fouten" zijn gemaakt, ook beleidsmatig. (Belga/TE)

Wat heeft de Directie voor de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit van de federale politie (DJSOC) gedaan nadat de verbindingsofficier in Turkije had gemeld dat Ibrahim El Bakraoui was aangehouden aan de grens met Syrië? Die vraag rees vrijdag bij verschillende Kamerleden, nadat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de verbindingsofficier "geblunder" had aangewreven.Minister Jambon had aangegeven dat de verbindingsofficier op 26 juni 2015 was ingelicht dat El Bakraoui, één van de daders van de aanslagen op Zaventem, was aangehouden in Gaziantep aan de grens met Syrië. Drie dagen later meldde de officier dat aan de DJSOC, waarin de terreurcel zetelt. De dienst bij de politie zou de officier hebben ingelicht over het gerechtelijk verleden van El Bakraoui en meer informatie over de arrestatie hebben gevraagd. Voor Kamerlid Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft de verbindingsofficier in Turkije weliswaar onvoldoende diligent of scherp opgetreden, maar waren de daden van de DJSOC eveneens "onvoldoende". De plaats waar El Bakraoui is opgepakt, is geen vakantieplaats, maar ligt aan de grens van oorlogsgebied, aldus Vande Lanotte. "Ik denk echt dat dit zo fout is als maar kan zijn". De Vlaamse socialist vroeg ook of de verbindingsofficier en DJSOC instructies hebben gekregen over hoe ze moesten optreden. Stefaan Van Hecke (Groen) wilde eveneens weten wat DJSOC met de informatie heeft gedaan. "En waarom hebben ze geen rappel gestuurd, toen het zo lang duurde vooraleer er informatie doorkwam?", vroeg Van Hecke. Servais Verherstraeten (CD&V) wilde van minister Jambon weten of hij een tuchtprocedure zal opstarten tegen de verbindingsofficier. Barbara Pas (Vlaams Belang) concludeerde dat "de zondebok gevonden" blijkt in hoofde van de officier, terwijl er in de praktijk "vele vele fouten" zijn gemaakt, ook beleidsmatig. (Belga/TE)