Voormalig Vlaams Blok-senator Roeland Raes is woensdag door het Brusselse hof van beroep schuldig verklaard aan negationisme.

De toenmalige ondervoorzitter van het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang) had in een interview met de Nederlandse televisiezender NCRV in 2001 twijfels geuit over de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank en de omvang en systematiek van de Holocaust.

Later zei Raes dat er wel een systematiek zat achter de jodenvervolging, maar niet achter de uitroeiing. Daarom zouden de officiële cijfers over het aantal slachtoffers sterk overdreven zijn.

Nog volgens de ex-Bloksenator waren de uitroeiingskampen eerder werkkampen, waar de levensomstandigheden weliswaar erbarmelijk waren.

Volgens het parket, het Forum van Joodse organisaties en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) bezondigde Raes zich daarmee aan negationisme, een strafbaar feit.

Raes werd daarvoor in 2008 door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot vier 4 maanden cel met uitstel. In beroep werd dat teruggebracht tot een eenvoudige schuldigverklaring omdat de redelijke termijn overschreden was.

De ex-senator moet het CGKR en het Forum van Joodse Organisaties wel elk een schadevergoeding betalen van 1.800 euro.

Voormalig Vlaams Blok-senator Roeland Raes is woensdag door het Brusselse hof van beroep schuldig verklaard aan negationisme.De toenmalige ondervoorzitter van het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang) had in een interview met de Nederlandse televisiezender NCRV in 2001 twijfels geuit over de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank en de omvang en systematiek van de Holocaust. Later zei Raes dat er wel een systematiek zat achter de jodenvervolging, maar niet achter de uitroeiing. Daarom zouden de officiële cijfers over het aantal slachtoffers sterk overdreven zijn. Nog volgens de ex-Bloksenator waren de uitroeiingskampen eerder werkkampen, waar de levensomstandigheden weliswaar erbarmelijk waren. Volgens het parket, het Forum van Joodse organisaties en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) bezondigde Raes zich daarmee aan negationisme, een strafbaar feit. Raes werd daarvoor in 2008 door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot vier 4 maanden cel met uitstel. In beroep werd dat teruggebracht tot een eenvoudige schuldigverklaring omdat de redelijke termijn overschreden was. De ex-senator moet het CGKR en het Forum van Joodse Organisaties wel elk een schadevergoeding betalen van 1.800 euro.