De Vlaamse regering voorziet 7,3 miljoen euro voor de aangekondigde uitbreidingsronde in de kinderopvangsector. Kinderopvanginitiatieven kunnen tot woensdag 30 september een aanvraag indienen bij Kind & Gezin. Dat heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bekendgemaakt.

Nieuwe subsidies

De Vlaamse regering beloofde vorig jaar om vanaf 2015 20 miljoen euro extra te voorzien voor de kinderopvangsector. Een belangrijke hap van dat budget gaat naar de omzetting van de eerder gemaakte afspraken tussen de sociale partners in de sector (nieuwe CAO). Daarvoor is op kruissnelheid 9,5 miljoen euro voorzien. Voor nieuwe subsidies wordt nu 7,3 miljoen euro voorzien.

CD&V-minister Vandeurzen en Kind & Gezin lieten eerder al verstaan dat de middelen zouden verdeeld worden over de verschillende trappen in de sector heen. Zo gaat er 1,5 miljoen euro naar 1.994 extra plaatsen in trap 1, de zogenaamde basissubsidie. Het gaan dan vooral om reeds bestaande plaatsen die nog geen subsidie kregen. Daarnaast is het de bedoeling het voor de basissubsidie vanaf begin 2016 te verhogen van 578,37 euro naar 752,28 euro per plaats per jaar.

Extra plaatsen

In trap 2, opvanginiatieven waar men ouders volgens inkomen laat betalen en die bepaalde voorrangsregels hanteren, zullen er 835 extra plaatsen komen met een subsidie voor inkomenstarief. Daarvoor is 5 miljoen euro voorzien. "Dit budget is evenredig verdeeld over de omschakeling van bestaande plaatsen en het creëren van nieuwe plaatsen. Deze oproep richt zich vooral op groepsopvang, maar aanvragen voor gezinsopvang zijn mogelijk", aldus het kabinet-Vandeurzen.

In trap 3 (plussubsidies), dat zijn initiatieven met extra aandacht en voorrang voor kwetsbare gezinnen, komen er volgens Vandeurzen 1.235 nieuwe plaatsen bij. Daarvoor is 800.000 euro voorzien. Het gaat dan om plaatsen in trap 2 die omgezet worden in plaatsen met plussubsidie. Alle informatie over de oproep is terug te vinden op de website van Kind & Gezin. (Belga/WB)

De Vlaamse regering voorziet 7,3 miljoen euro voor de aangekondigde uitbreidingsronde in de kinderopvangsector. Kinderopvanginitiatieven kunnen tot woensdag 30 september een aanvraag indienen bij Kind & Gezin. Dat heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bekendgemaakt. De Vlaamse regering beloofde vorig jaar om vanaf 2015 20 miljoen euro extra te voorzien voor de kinderopvangsector. Een belangrijke hap van dat budget gaat naar de omzetting van de eerder gemaakte afspraken tussen de sociale partners in de sector (nieuwe CAO). Daarvoor is op kruissnelheid 9,5 miljoen euro voorzien. Voor nieuwe subsidies wordt nu 7,3 miljoen euro voorzien. CD&V-minister Vandeurzen en Kind & Gezin lieten eerder al verstaan dat de middelen zouden verdeeld worden over de verschillende trappen in de sector heen. Zo gaat er 1,5 miljoen euro naar 1.994 extra plaatsen in trap 1, de zogenaamde basissubsidie. Het gaan dan vooral om reeds bestaande plaatsen die nog geen subsidie kregen. Daarnaast is het de bedoeling het voor de basissubsidie vanaf begin 2016 te verhogen van 578,37 euro naar 752,28 euro per plaats per jaar. In trap 2, opvanginiatieven waar men ouders volgens inkomen laat betalen en die bepaalde voorrangsregels hanteren, zullen er 835 extra plaatsen komen met een subsidie voor inkomenstarief. Daarvoor is 5 miljoen euro voorzien. "Dit budget is evenredig verdeeld over de omschakeling van bestaande plaatsen en het creëren van nieuwe plaatsen. Deze oproep richt zich vooral op groepsopvang, maar aanvragen voor gezinsopvang zijn mogelijk", aldus het kabinet-Vandeurzen. In trap 3 (plussubsidies), dat zijn initiatieven met extra aandacht en voorrang voor kwetsbare gezinnen, komen er volgens Vandeurzen 1.235 nieuwe plaatsen bij. Daarvoor is 800.000 euro voorzien. Het gaat dan om plaatsen in trap 2 die omgezet worden in plaatsen met plussubsidie. Alle informatie over de oproep is terug te vinden op de website van Kind & Gezin. (Belga/WB)