Op Vlaams niveau kunnen klokkenluiders sinds 2005 bescherming krijgen van de ombudsman, maar die bescherming kan nog beter, is de redenering.

Vlaamse ambtenaren die wantoestanden op de werkvloer willen aankaarten, kunnen sinds 2005 als klokkenluider bescherming krijgen van de Vlaamse ombudsman. Sindsdien hebben zich 20 potentiële klokkenluiders aangemeld en 6 van hen zijn ook echt in bescherming genomen.

Weekers: 'Al lange weg afgelegd'

Volgens ombudsman Weekers heeft Vlaanderen al een lange weg afgelegd in de bescherming van klokkenluiders, maar is het toch nog niet allemaal "rozengeur en maneschijn" voor de betrokken klokkenluiders.

"Ik kan de klokkenluider beschermen tegen een blaam of een gedwongen overplaatsing, maar niet altijd tegen een moeilijke werksfeer. Een goede regeling voor klokkenluiders moet de garantie bevatten dat een klokkenluider aan de slag kan blijven, op zijn minst ergens anders in hetzelfde bedrijf of bij dezelfde overheid", aldus Weekers. (Belga/SD)

Op Vlaams niveau kunnen klokkenluiders sinds 2005 bescherming krijgen van de ombudsman, maar die bescherming kan nog beter, is de redenering.Vlaamse ambtenaren die wantoestanden op de werkvloer willen aankaarten, kunnen sinds 2005 als klokkenluider bescherming krijgen van de Vlaamse ombudsman. Sindsdien hebben zich 20 potentiële klokkenluiders aangemeld en 6 van hen zijn ook echt in bescherming genomen.Weekers: 'Al lange weg afgelegd'Volgens ombudsman Weekers heeft Vlaanderen al een lange weg afgelegd in de bescherming van klokkenluiders, maar is het toch nog niet allemaal "rozengeur en maneschijn" voor de betrokken klokkenluiders."Ik kan de klokkenluider beschermen tegen een blaam of een gedwongen overplaatsing, maar niet altijd tegen een moeilijke werksfeer. Een goede regeling voor klokkenluiders moet de garantie bevatten dat een klokkenluider aan de slag kan blijven, op zijn minst ergens anders in hetzelfde bedrijf of bij dezelfde overheid", aldus Weekers. (Belga/SD)