De coronabesmetting van preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) heeft de onderhandelingen tussen liberalen, socialisten, groenen en CD&V aanzienlijk vertraagd. Aanvankelijk was het de bedoeling om vorige week al met een formateur - en dus toekomstige premier - te komen. Maar de partijvoorzitters moesten eerst in quarantaine, waardoor fysiek vergaderen onmogelijk was. Nu iedereen negatief getest is, kan dat weer.

Donderdagnamiddag - tijdens de woelige Kamerzitting waarin de minderheidsregering-Wilmès twee weken verlengingen kreeg - zaten de voorzitters al samen en ook vrijdag is er nieuw overleg. In het weekend wordt er wellicht nog een tandje bijgestoken.

Formateur?

Maandag moeten de preformateurs Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) hun eindverslag uitbrengen bij de koning. Als alles goed gaat, kan die dan een formateur aanstellen in de laatste rechte lijn richting 1 oktober. Die nieuwe deadline hebben de zogenoemde Vivaldi-partijen zichzelf opgelegd door voor die dag een regeerverklaring op de agenda van de Kamer te plaatsen.

Wie de nieuwe ploeg zou trekken, is nog niet duidelijk. Naast PS-voorzitter Paul Magnette en huidig premier Sophie Wilmès (MR) worden ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo en zijn CD&V-collega Koen Geens genoemd.

De coronabesmetting van preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) heeft de onderhandelingen tussen liberalen, socialisten, groenen en CD&V aanzienlijk vertraagd. Aanvankelijk was het de bedoeling om vorige week al met een formateur - en dus toekomstige premier - te komen. Maar de partijvoorzitters moesten eerst in quarantaine, waardoor fysiek vergaderen onmogelijk was. Nu iedereen negatief getest is, kan dat weer. Donderdagnamiddag - tijdens de woelige Kamerzitting waarin de minderheidsregering-Wilmès twee weken verlengingen kreeg - zaten de voorzitters al samen en ook vrijdag is er nieuw overleg. In het weekend wordt er wellicht nog een tandje bijgestoken.Maandag moeten de preformateurs Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) hun eindverslag uitbrengen bij de koning. Als alles goed gaat, kan die dan een formateur aanstellen in de laatste rechte lijn richting 1 oktober. Die nieuwe deadline hebben de zogenoemde Vivaldi-partijen zichzelf opgelegd door voor die dag een regeerverklaring op de agenda van de Kamer te plaatsen. Wie de nieuwe ploeg zou trekken, is nog niet duidelijk. Naast PS-voorzitter Paul Magnette en huidig premier Sophie Wilmès (MR) worden ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo en zijn CD&V-collega Koen Geens genoemd.