Vandenbroucke: ‘Inenting van groep tussen 5 en 12 jaar kan rond jaarwisseling beginnen’

Vandenbroucke (Vooruit): "Huisartsen kunnen niet zomaar andere strategie organiseren" © belga

Eind december verwacht België een eerste levering met 336.000 dosissen van het Pfizer-vaccin dat geschikt is voor -12-jarigen. Mogelijk vindt de levering al in de week van 20 december plaats. Als er een gunstig wetenschappelijk advies komt, kan ons land rond de jaarwisseling starten met de vaccinatie van de leeftijdsgroep van 5 tot 12 jaar.

Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft op 25 november al een positief advies gegeven om het Pfizervaccin te gebruiken voor kinderen vanaf 5 jaar. In België is het nog wachten op de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité Bio-Ethiek. Die worden verwacht op 16 december.

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke worden intussen alle voorbereidingen getroffen om de vaccinatie van kinderen jonger dan 12 jaar snel op te starten. ‘De Taskforce Vaccinatie staat doorlopend in contact met producent Pfizer-BioNTech over de eerste leveringen van pediatrische dosissen (dosis op maat van kinderen) van het vaccin. De productie van deze vaccins is opgestart en de eerste levering van 336.000 dosissen aan ons land is gepland voor eind december. Mogelijk zal dit reeds in de week van 20 december gebeuren. In januari wordt een tweede levering van 400.000 dosissen verwacht’, zo meldt minister Vandenbroucke.

In afwachting van het wetenschappelijke advies, worden volgens de Vooruit-minister ‘alle nodige voorbereiding getroffen om rond de jaarwisseling te starten met de vaccinatie van de leeftijdsgroep 5 tot 12 jaar.’

Partner Content