Vande Lanotte wil eind 2013 ontwerp voor energie-eiland

De plannen voor het energie-eiland in de Noordzee kunnen er eind dit jaar liggen, zegt Minister van Noordzee Johan Vande Lanotte. Mogelijk kan de bouw van start over twee jaar.

Minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (sp.a) hoopt tegen eind dit jaar het ontwerpplan van zijn Marien Ruimtelijk Plan, met als blikvanger het energie-eiland, af te ronden. Dat zei hij woensdagavond op de vijfde editie van het Kustforum in De Grote Post in Oostende, dat tot de nok gevuld was.

Enthousiasme

Volgende maandag gaat het ontwerp naar de raadgevende commissie. Daarna kan de consultatiefase met alle betrokken spelers worden verder gezet. Tegen eind dit jaar moet het ontwerpplan een feit zijn.

Vande Lanotte denkt zelfs dat de bouw van het hoefijzervormig energie-atol binnen twee jaar kan starten. “Maar het is natuurlijk nog wachten tot het milieu-effectenrapport er komt”, bouwde de minister de nodige voorzichtigheid in.

Het enthousiasme bij de panelleden en de meer dan driehonderd genodigden was groot. Zelfs Erik Grietens, beleidsmedewerker van Bond Beter Leefmilieu, toonde zich positief. “Energie halen uit een soort omgekeerde watervallen van Coo. Daar kunnen we in se niet tegen zijn, maar de invloed op zeestroming, erosie en het biologisch proces moet goed onderzocht worden. Bovendien hopen wij dat de zee een publieke ruimte blijft, zodat fenomenen als lintbebouwing op het vasteland zich niet voortzetten op zee.”

Nemo

Vande Lanotte brak ook een lans voor het Nemo-project, een hoogspanningsverbinding met Groot-Brittannië die uitmondt in Zeebrugge. “Het is niet toevallig dat die kabels langs de energie-atol lopen. We moeten profiteren van het uurverschil in Groot-Brittannië om energie aan hen te leveren op piekmomenten”, besloot de minister. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content