De Belgen hebben de voorbije tien dagen massaal gereageerd op de oproep van de politiediensten om mogelijke locaties voor flitscontroles door te geven. De campagne, die liep van 31 maart tot en met 10 april, leverde 51.767 dergelijke flitslocaties op.

Met de suggesties zal rekening worden gehouden voor een "flitsmarathon" van 24 uur die de federale en lokale politie volgende week willen houden. De federale ­politie wil nog niet officieel verklaren op welke dag de flitsmarathon plaatsvindt, maar volgens Het Laatste Nieuws bevestigen verschillende politiemensen dat het op 17 april zal zijn vanaf 6 uur 's ochtends.

Burgers konden op de campagnewebsite 'Ik flits mee' mogelijke flitslocaties doorgeven, met de reden waarom daar geflitst zou moeten worden. Al die gegevens worden naar de 124 deelnemende politiezones (van de in totaal 195 zones) gestuurd. Die zullen de inzendingen beoordelen. Er zijn dan drie opties, legt Michaël Jonniaux, woordvoerder van de federale politie, uit. "De doorgegeven flitslocatie kan leiden tot een controle op die plaats tijdens de flitsmarathon of kan worden bijgehouden voor een snelheidscontrole op een later tijdstip. Daarnaast is het mogelijk dat er geen controle volgt, omdat het niet opportuun is of niet veilig, maar dat er bijvoorbeeld wel beslist wordt de signalisatie te verbeteren of de weg anders in te richten."

Niet verwacht

"We zijn heel, heel tevreden en positief verrast" over de campagne, zegt Jonniaux nog. Hoewel er geen doel was vooropgesteld, "zijn al onze verwachtingen overtroffen". Ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) spreekt van een "heel positief" resultaat. "We hadden niet zo'n succes verwacht" van de campagne die als voornaamste doel had om de burger te betrekken bij de verkeersveiligheid, aldus BIVV-woordvoerder Benoit Godard.

De nieuwe sensibiliseringsvideo van het BIVV is overigens ook niet onopgemerkt voorbij gegaan. In een bijzonder aangrijpend filmpje worden zes hardrijders uitgenodigd op hun eigen begrafenis. Alles wordt gefilmd met een verborgen camera. Hun eigen vrienden en familieleden houden hen een spiegel voor.

Het BIVV heeft ook een app laten ontwikkelen waarmee gebruikers een brief kunnen schrijven naar een naaste die ze willen wijzen op zijn té snelle rijgedrag. Die geadresseerde krijgt de brief wel pas bij het begin van de volgende snelheidscampagne in oktober 2014. De geadresseerde krijgt wel vrij snel een e-mail met het filmpje en de oproep om zijn leven niet op het spel te zetten.

Overdreven of onaangepaste snelheid is de hoofdoorzaak bij één ongeval op de drie in ons land. Per jaar zijn er in België 15.000 ongevallen door "overhaaste bestuurders". Dat zijn er meer dan 40 per dag. (Belga/TE)

Op de website www.hijistesnelgegaan.be kan men de boete berekenen van te snel rijden. Er zijn ook tips om een gematigde snelheid aan te houden.

De Belgen hebben de voorbije tien dagen massaal gereageerd op de oproep van de politiediensten om mogelijke locaties voor flitscontroles door te geven. De campagne, die liep van 31 maart tot en met 10 april, leverde 51.767 dergelijke flitslocaties op. Met de suggesties zal rekening worden gehouden voor een "flitsmarathon" van 24 uur die de federale en lokale politie volgende week willen houden. De federale ­politie wil nog niet officieel verklaren op welke dag de flitsmarathon plaatsvindt, maar volgens Het Laatste Nieuws bevestigen verschillende politiemensen dat het op 17 april zal zijn vanaf 6 uur 's ochtends.Burgers konden op de campagnewebsite 'Ik flits mee' mogelijke flitslocaties doorgeven, met de reden waarom daar geflitst zou moeten worden. Al die gegevens worden naar de 124 deelnemende politiezones (van de in totaal 195 zones) gestuurd. Die zullen de inzendingen beoordelen. Er zijn dan drie opties, legt Michaël Jonniaux, woordvoerder van de federale politie, uit. "De doorgegeven flitslocatie kan leiden tot een controle op die plaats tijdens de flitsmarathon of kan worden bijgehouden voor een snelheidscontrole op een later tijdstip. Daarnaast is het mogelijk dat er geen controle volgt, omdat het niet opportuun is of niet veilig, maar dat er bijvoorbeeld wel beslist wordt de signalisatie te verbeteren of de weg anders in te richten." "We zijn heel, heel tevreden en positief verrast" over de campagne, zegt Jonniaux nog. Hoewel er geen doel was vooropgesteld, "zijn al onze verwachtingen overtroffen". Ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) spreekt van een "heel positief" resultaat. "We hadden niet zo'n succes verwacht" van de campagne die als voornaamste doel had om de burger te betrekken bij de verkeersveiligheid, aldus BIVV-woordvoerder Benoit Godard. De nieuwe sensibiliseringsvideo van het BIVV is overigens ook niet onopgemerkt voorbij gegaan. In een bijzonder aangrijpend filmpje worden zes hardrijders uitgenodigd op hun eigen begrafenis. Alles wordt gefilmd met een verborgen camera. Hun eigen vrienden en familieleden houden hen een spiegel voor. Het BIVV heeft ook een app laten ontwikkelen waarmee gebruikers een brief kunnen schrijven naar een naaste die ze willen wijzen op zijn té snelle rijgedrag. Die geadresseerde krijgt de brief wel pas bij het begin van de volgende snelheidscampagne in oktober 2014. De geadresseerde krijgt wel vrij snel een e-mail met het filmpje en de oproep om zijn leven niet op het spel te zetten. Overdreven of onaangepaste snelheid is de hoofdoorzaak bij één ongeval op de drie in ons land. Per jaar zijn er in België 15.000 ongevallen door "overhaaste bestuurders". Dat zijn er meer dan 40 per dag. (Belga/TE)