Het extreemrechtse Vlaams Belang kon de resultaten zondag in heel wat steden en gemeenten verbeteren. Voorzitter Tom Van Grieken verwees in zijn toespraak zondagavond onder meer naar Aalst, Roeselare, Turnhout, en Ninove, waar lokaal VB-kopstuk Guy D'haeseleer bijna 40 procent van de stemmen haalt. 'Het ziet ernaar uit dat we misschien de eerste Vlaams Belang-burgemeester kunnen verwelkomen', zei de voorzitter daarover.

Van Grieken reikt de N-VA de hand om samen te besturen waar het kan. 'Op veel plekken zien we dat zowel het Vlaams Belang als N-VA samen vooruitgaan. In bijna 20 gemeentes kunnen we samen een meerderheid vormen, en de kiezer een echt en rechts Vlaams beleid geven', zei hij. 'Maar als N-VA voor links of CD&V kiest, dan zullen zij daarvoor de prijs betalen in 2019', waarschuwde Van Grieken.

De partij zit voorlopig nog vast in het cordon sanitaire, maar het is niet uitgesloten dat de goede verkiezingsuitslag ervoor zorgt dat dat wat meer onder druk komt te staan. 'De grenzen zullen na 14 oktober opnieuw worden afgetast', schreef professor lokale politiek Herwig Reynaert (UGent) daar onlangs nog over.

De campagne voor de federale en gewestverkiezingen van mei volgend jaar, begint morgen, zei Van Grieken nog. 'Dat wordt een nog veel beter resultaat', maakte de Vlaams Belang-kopman zich sterk.

Ook Filip Dewinter is een tevreden man. 'We gaan vooruit op een bescheiden manier in Antwerpen', stelde hij tegenover de VRT. 'Het verheugt mij enorm dat onze partij er opnieuw staat. We zijn de tweede partij in de provincie Antwerpen, en de derde in het land.'

Het extreemrechtse Vlaams Belang kon de resultaten zondag in heel wat steden en gemeenten verbeteren. Voorzitter Tom Van Grieken verwees in zijn toespraak zondagavond onder meer naar Aalst, Roeselare, Turnhout, en Ninove, waar lokaal VB-kopstuk Guy D'haeseleer bijna 40 procent van de stemmen haalt. 'Het ziet ernaar uit dat we misschien de eerste Vlaams Belang-burgemeester kunnen verwelkomen', zei de voorzitter daarover. Van Grieken reikt de N-VA de hand om samen te besturen waar het kan. 'Op veel plekken zien we dat zowel het Vlaams Belang als N-VA samen vooruitgaan. In bijna 20 gemeentes kunnen we samen een meerderheid vormen, en de kiezer een echt en rechts Vlaams beleid geven', zei hij. 'Maar als N-VA voor links of CD&V kiest, dan zullen zij daarvoor de prijs betalen in 2019', waarschuwde Van Grieken. De partij zit voorlopig nog vast in het cordon sanitaire, maar het is niet uitgesloten dat de goede verkiezingsuitslag ervoor zorgt dat dat wat meer onder druk komt te staan. 'De grenzen zullen na 14 oktober opnieuw worden afgetast', schreef professor lokale politiek Herwig Reynaert (UGent) daar onlangs nog over.De campagne voor de federale en gewestverkiezingen van mei volgend jaar, begint morgen, zei Van Grieken nog. 'Dat wordt een nog veel beter resultaat', maakte de Vlaams Belang-kopman zich sterk.Ook Filip Dewinter is een tevreden man. 'We gaan vooruit op een bescheiden manier in Antwerpen', stelde hij tegenover de VRT. 'Het verheugt mij enorm dat onze partij er opnieuw staat. We zijn de tweede partij in de provincie Antwerpen, en de derde in het land.'