In zijn compromistekst heeft voormalig koninklijk verduidelijker Bart De Wever (N-VA) negentig procent van de tekst van preformateur Elio Di Rupo overgenomen. De overige tien procent ligt voor de PS erg moeilijk. Dat heeft Paul Magnette dinsdagochtend gezegd.

Op Radio 1 zei de ontslagnemende minister van Klimaat en Energie dat de PS niet neen heeft gezegd tegen de nota van De Wever. Het probleem is de tien procent nieuwe en volgens Magnette 'partijdige' elementen die De Wever aan de tekst van Di Rupo heeft toegevoegd.

Magnette sprak over een twintigtal punten. 'Die elementen hebben de PS gechoqueerd', aldus het kopstuk van de Franstalige socialisten. Magnette herhaalde wat Philippe Moureaux maandagavond al zei. "De Wever heeft een tekst geschreven om een Vlaams front te vormen en niet om de twee gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen".

Deur op kier voor liberalen

Magnette herhaalde dat voor de PS nieuwe verkiezingen geen optie zijn. 'De partij blijft beschikbaar, maar het is aan de koning om een initiatief te nemen', aldus Magnette.

Hij noemde praten met de liberalen niet onmogelijk. 'Als men denkt dat het makkelijker zal gaan met de liberalen, waarom niet. Maar de liberalen hebben sneller en harder gereageerd dan de andere partijen op de nota van De Wever, dus denken dat het makkelijker zal zijn, lijkt me wat naïef'.

Intussen heeft Charles Michel (MR) geopperd dat de Franstalige liberalen vanuit de oppositie zouden meehelpen aan een staatshervorming, maar zonder dat daar meteen regeringsdeelname aan vasthangt. 'Een goed en constructief signaal', aldus Magnette.

In zijn compromistekst heeft voormalig koninklijk verduidelijker Bart De Wever (N-VA) negentig procent van de tekst van preformateur Elio Di Rupo overgenomen. De overige tien procent ligt voor de PS erg moeilijk. Dat heeft Paul Magnette dinsdagochtend gezegd.Op Radio 1 zei de ontslagnemende minister van Klimaat en Energie dat de PS niet neen heeft gezegd tegen de nota van De Wever. Het probleem is de tien procent nieuwe en volgens Magnette 'partijdige' elementen die De Wever aan de tekst van Di Rupo heeft toegevoegd. Magnette sprak over een twintigtal punten. 'Die elementen hebben de PS gechoqueerd', aldus het kopstuk van de Franstalige socialisten. Magnette herhaalde wat Philippe Moureaux maandagavond al zei. "De Wever heeft een tekst geschreven om een Vlaams front te vormen en niet om de twee gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen". Deur op kier voor liberalen Magnette herhaalde dat voor de PS nieuwe verkiezingen geen optie zijn. 'De partij blijft beschikbaar, maar het is aan de koning om een initiatief te nemen', aldus Magnette. Hij noemde praten met de liberalen niet onmogelijk. 'Als men denkt dat het makkelijker zal gaan met de liberalen, waarom niet. Maar de liberalen hebben sneller en harder gereageerd dan de andere partijen op de nota van De Wever, dus denken dat het makkelijker zal zijn, lijkt me wat naïef'. Intussen heeft Charles Michel (MR) geopperd dat de Franstalige liberalen vanuit de oppositie zouden meehelpen aan een staatshervorming, maar zonder dat daar meteen regeringsdeelname aan vasthangt. 'Een goed en constructief signaal', aldus Magnette.