Schoonmaakwerkzaamheden bij Ferrero in Aarlen van start gegaan

Ferrero-fabriek in Aarlen op 8 April 2022.

In de Ferrero-fabriek in Aarlen zijn al schoonmaakwerken begonnen met oog op een heropstart. Dat meldt de voedingsgigant in een persbericht. Wanneer de fabriek weer zal draaien, is nog niet duidelijk.

De fabriek moest op 8 april de deuren sluiten nadat wereldwijd meerdere gevallen van salmonella gemeld waren na het eten van chocoladeproducten van de groep. De fabriek telt 725 werknemers, in piekperiodes zelfs 1.100.

Het bedrijf zegt dat er omvangrijke werken nodig zijn. Het gaat zowel om schoonmaak als investeringen in nieuwe apparatuur. Die activiteiten zijn in overleg met het voedselagentschap FAVV al van start gegaan, luidt het.
Twee derde van de vaste personeelsleden worden teruggeroepen, zegt het bedrijf. Zij zullen samenwerken met ongeveer 200 gespecialiseerde externe partners. Ferrero wil zo snel mogelijk een vergunningsaanvraag indienen.

De directie bevestigt ook dat de lonen zullen doorbetaald worden tot eind mei. Dat hadden de bonden maandag al aangekondigd. Tijdens eerdere vergaderingen was al afgesproken dat de lonen zeker tot 8 mei zouden worden uitbetaald.

Productie

Intussen ligt de productie er nog altijd stil.

Eerder raakte bekend dat bijna 60 seizoensarbeiders de mogelijkheid krijgen om een contract van bepaalde duur te ondertekenen. Zo kunnen die meteen aan de slag als de activiteiten heropstarten. De directie zou ook hebben toegezegd om extra seizoensarbeiders aan te werven op het moment dat de productie is hervat.

Wanneer de fabriek in Aarlen opnieuw kan produceren, is nog niet duidelijk. Volgens de christelijke vakbond legt de directie woensag een heropstartplan voor aan de federale voedselautoriteit FAVV, die het licht dan op groen moet zetten. Het gaat onder meer over een plan van aanpak om de productieketen te desinfecteren, een werk van 6 à 8 weken.

Een groot deel van de medewerkers kan in die fase al opnieuw aan de slag, voor ongeveer 150 werknemers kan dat pas nadat de desinfectie is gebeurd en het FAVV opnieuw het licht op groen heeft gezet. Het voedselagentschap heeft daar bovendien een maand de tijd voor eens de aanvraag is ingediend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content