Dat is dinsdagvoormiddag door de acht onderhandelende partijen beslist. De Bethune volgt Danny Pieters op die de voorzittershamer hanteerde sinds de voorbije federale verkiezingen.

Aangezien N-VA sinds de zomer niet meer mee onderhandelt over een staatshervorming en een nieuwe regering, leek het uitgesloten dat Pieters zijn mandaat nog zou verlengen. Het parlementsvoorzitterschap maakt immers deel uit van de posten die verdeeld moeten worden onder de coalitiepartners bij de vorming van een nieuwe regering.

Krachtsverhoudingen

Het reglement voorziet dat de voorzitter moet verkozen worden uit het Bureau van de Senaat, dat uit zeven leden bestaat volgens de krachtsverhoudingen binnen het parlement. N-VA en PS hebben elk twee mandaten, CD&V, MR en SP.A elk één. Omdat André Flahaut wellicht herbevestigd zal worden aan het hoofd van de Kamer, dient de Senaatsvoorzitter Nederlandstalig te zijn.

In tegenstelling tot de Kamer was het probleem van het voorzitterschap urgent, omdat de uittredende voorzitter Danny Pieters geen deel uitmaakt van de te verwachten meerderheid en de benoeming automatisch voor een jaar geldt.

De 53-jarige de Bethune is de tweede vrouwelijke voorzitter van de Senaat na Anne-Marie Lizin (PS). (Belga/SD)

Dat is dinsdagvoormiddag door de acht onderhandelende partijen beslist. De Bethune volgt Danny Pieters op die de voorzittershamer hanteerde sinds de voorbije federale verkiezingen.Aangezien N-VA sinds de zomer niet meer mee onderhandelt over een staatshervorming en een nieuwe regering, leek het uitgesloten dat Pieters zijn mandaat nog zou verlengen. Het parlementsvoorzitterschap maakt immers deel uit van de posten die verdeeld moeten worden onder de coalitiepartners bij de vorming van een nieuwe regering.KrachtsverhoudingenHet reglement voorziet dat de voorzitter moet verkozen worden uit het Bureau van de Senaat, dat uit zeven leden bestaat volgens de krachtsverhoudingen binnen het parlement. N-VA en PS hebben elk twee mandaten, CD&V, MR en SP.A elk één. Omdat André Flahaut wellicht herbevestigd zal worden aan het hoofd van de Kamer, dient de Senaatsvoorzitter Nederlandstalig te zijn.In tegenstelling tot de Kamer was het probleem van het voorzitterschap urgent, omdat de uittredende voorzitter Danny Pieters geen deel uitmaakt van de te verwachten meerderheid en de benoeming automatisch voor een jaar geldt. De 53-jarige de Bethune is de tweede vrouwelijke voorzitter van de Senaat na Anne-Marie Lizin (PS). (Belga/SD)