N-VA gaat zich opnieuw bezighouden met haar communautaire, Vlaams-nationalistische flank, ondanks de communautaire standstill die werd afgesproken met de federale regeringspartners. Dat heeft voorzitter Bart De Wever gisteren aangekondigd.

CD&V-voorzitter Wouter Beke zei in De Ochtend dat hij vooral hoopt dat de plannen van N-VA 'niet de lucht uit de banden van de regering laten.'

Beke herinnert aan de regeringsonderhandelingen van 2010. 'We hebben ons land toen uit een communautaire impasse gehaald. BHV is toen gesplitst, er zijn hervormigen gebeurd op vlak van de arbeidsmarkt.'

Voor Beke is het geen verrassing dat N-VA zich voorbereidt op een communautaire ronde, maar hij voelt zich niet gebonden door de plannen van zijn coalitiepartner. 'Er is niemand die nu vraagt om een nieuwe communautaire impasse.'

MR ziet geen probleem in de aankondiging van Bart De Wever. 'Iedere partij mag, zo vroeg als ze zelf wil, nadenken over de volgende verkiezingen, maar wij rekenen erop dat iedereen zich aan het regeerakkoord houdt', laat voorzitter Olivier Chastel weten op Twitter.

Bij de Franstalige oppositie ziet men dat anders. 'Charles Michel is bedrogen door N-VA', vindt PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Ook binnen de Vlaamse Beweging is er kritiek. N-VA zou beter de stalinistische partijtucht in vraag stellen in plaats van zich te verbergen', zegt Jean-Pierre Rondas op de Vlaams-nationalistische opiniewebsite Doorbraak.be.

(JH)

N-VA gaat zich opnieuw bezighouden met haar communautaire, Vlaams-nationalistische flank, ondanks de communautaire standstill die werd afgesproken met de federale regeringspartners. Dat heeft voorzitter Bart De Wever gisteren aangekondigd.CD&V-voorzitter Wouter Beke zei in De Ochtend dat hij vooral hoopt dat de plannen van N-VA 'niet de lucht uit de banden van de regering laten.'Beke herinnert aan de regeringsonderhandelingen van 2010. 'We hebben ons land toen uit een communautaire impasse gehaald. BHV is toen gesplitst, er zijn hervormigen gebeurd op vlak van de arbeidsmarkt.'Voor Beke is het geen verrassing dat N-VA zich voorbereidt op een communautaire ronde, maar hij voelt zich niet gebonden door de plannen van zijn coalitiepartner. 'Er is niemand die nu vraagt om een nieuwe communautaire impasse.'MR ziet geen probleem in de aankondiging van Bart De Wever. 'Iedere partij mag, zo vroeg als ze zelf wil, nadenken over de volgende verkiezingen, maar wij rekenen erop dat iedereen zich aan het regeerakkoord houdt', laat voorzitter Olivier Chastel weten op Twitter.Bij de Franstalige oppositie ziet men dat anders. 'Charles Michel is bedrogen door N-VA', vindt PS-voorzitter Elio Di Rupo. Ook binnen de Vlaamse Beweging is er kritiek. N-VA zou beter de stalinistische partijtucht in vraag stellen in plaats van zich te verbergen', zegt Jean-Pierre Rondas op de Vlaams-nationalistische opiniewebsite Doorbraak.be.(JH)