De aankondiging komt er na steeds forsere kritiek uit de Vlaamse Beweging op de communautaire stilte bij N-VA sinds de federale regeringsdeelname. De Wever zegt die kritiek "ten dele" te aanvaarden, maar onderstreept dat alle coalitiepartners offers moesten brengen. "Enkel zo kon de MR - als enige Franstalige partij - toetreden tot de federale regering om werk te maken van broodnodige sociaaleconomische hervormingen."

Volgens De Wever respecteert N-VA haar gegeven woord over de afgesproken communautaire standstill. "Maar na gesprekken met de partijtop en enkele sleutelfiguren uit de Vlaamse Beweging, ben ik tot de conclusie gekomen dat wij niet in passiviteit mogen blijven steken", vervolgt De Wever in een persbericht. De Vlaamse Beweging moet door de afspraak niet stilstaan en de ideeënstrijd mag volgens hem zeker niet gestaakt worden. En N-VA "mag in dat debat niet ontbreken".

De Roover als vervanger voor Vuye

Hendrik Vuye en Veerle Wouters zullen het project leiden en stoppen dus als fractievoorzitter en -ondervoorzitter. Respectievelijk als professor staatsrecht en specialiste in de bijzondere financieringswet zijn zij volgens De Wever het best geplaatst.

Dat neemt echter niet weg dat binnen de N-VA-fractie hier en daar al langer wrevel te horen was over de optredens van Vuye. Sommigen kijken naar Peter De Roover als mogelijk alternatief. Zijn Vlaams-nationalistisch profiel zou de huidige koerswijziging in elk geval extra in de verf zetten. Vuye en Wouters zullen het institutionele binnen de N-VA opnieuw moeten "operationaliseren", luidt het.

De congresteksten rond het confederalisme zullen in wetteksten gegoten worden en het communautaire discours zal verdiept worden. Maar ze zullen ook nieuwe en academische voorstellen formuleren "die breder gaan dan de partijpolitiek". "Vuye en Wouters moeten rond de partij een project opstarten die krachten binnen en buiten de partij verzamelt om te discussiëren over de verdere stappen in de Vlaamse ontvoogding. En om met mensen van allerlei gezindten samen de institutionele toekomst van Vlaanderen voor te bereiden", aldus nog De Wever. Zodra het project vaste vorm krijgt, zullen Vuye en Wouters het voorstellen aan de pers. (Belga/NSK)

De aankondiging komt er na steeds forsere kritiek uit de Vlaamse Beweging op de communautaire stilte bij N-VA sinds de federale regeringsdeelname. De Wever zegt die kritiek "ten dele" te aanvaarden, maar onderstreept dat alle coalitiepartners offers moesten brengen. "Enkel zo kon de MR - als enige Franstalige partij - toetreden tot de federale regering om werk te maken van broodnodige sociaaleconomische hervormingen." Volgens De Wever respecteert N-VA haar gegeven woord over de afgesproken communautaire standstill. "Maar na gesprekken met de partijtop en enkele sleutelfiguren uit de Vlaamse Beweging, ben ik tot de conclusie gekomen dat wij niet in passiviteit mogen blijven steken", vervolgt De Wever in een persbericht. De Vlaamse Beweging moet door de afspraak niet stilstaan en de ideeënstrijd mag volgens hem zeker niet gestaakt worden. En N-VA "mag in dat debat niet ontbreken". De Roover als vervanger voor Vuye Hendrik Vuye en Veerle Wouters zullen het project leiden en stoppen dus als fractievoorzitter en -ondervoorzitter. Respectievelijk als professor staatsrecht en specialiste in de bijzondere financieringswet zijn zij volgens De Wever het best geplaatst. Dat neemt echter niet weg dat binnen de N-VA-fractie hier en daar al langer wrevel te horen was over de optredens van Vuye. Sommigen kijken naar Peter De Roover als mogelijk alternatief. Zijn Vlaams-nationalistisch profiel zou de huidige koerswijziging in elk geval extra in de verf zetten. Vuye en Wouters zullen het institutionele binnen de N-VA opnieuw moeten "operationaliseren", luidt het.De congresteksten rond het confederalisme zullen in wetteksten gegoten worden en het communautaire discours zal verdiept worden. Maar ze zullen ook nieuwe en academische voorstellen formuleren "die breder gaan dan de partijpolitiek". "Vuye en Wouters moeten rond de partij een project opstarten die krachten binnen en buiten de partij verzamelt om te discussiëren over de verdere stappen in de Vlaamse ontvoogding. En om met mensen van allerlei gezindten samen de institutionele toekomst van Vlaanderen voor te bereiden", aldus nog De Wever. Zodra het project vaste vorm krijgt, zullen Vuye en Wouters het voorstellen aan de pers. (Belga/NSK)