De aankondiging van N-VA komt er na steeds forsere kritiek uit de Vlaamse Beweging op de communautaire stilte bij N-VA sinds de federale regeringsdeelname. PS brengt daarom een interview met Charles Michel uit mei 2015 in herinnering. Daarin zei de premier dat hij zich voor de verkiezingen heeft vergist in N-VA, omdat hij toen overtuigd was dat die partij haar communautair en institutioneel programma niet voor vijf jaar zou kunnen loslaten

"Charles Michel heeft zich niet vergist, hij is bedrogen", stelt Elio Di Rupo. "N-VA heeft haar communautaire eisen nooit laten vallen. Vandaag zegt de partij nog duidelijker dat ze het institutioneel debat heropent. Het is hoog tijd dat Charles Michel en MR wakker worden. Ze moeten eindelijk, en ernstig, hun coalitiepartner tot de orde roepen."

MR was niet op de hoogte, maar reageert kalm

Coalitiepartner MR was vooraf niet op de hoogte over de communautaire demarche van N-VA, die er kwam ondanks de belofte van vijf jaar communautaire stilstand. Bedoeling was om de Franstalige liberalen woensdag te briefen en pas donderdag te communiceren, luidt het in de entourage van De Wever. Lekken naar de pers maakten dat de partijtop naar eigen zeggen de vlucht vooruit moest nemen.

Intussen is de MR wel op de hoogte gebracht, luidt het. "Zij vielen natuurlijk uit de lucht en waren compleet verrast, wat begrijpelijk is", aldus De Wevers woordvoerder. "Maar onze afspraak leven wij strikt na: er komen deze legislatuur geen communautaire eisen op tafel."

Die boodschap lijkt ook goed doorgekomen bij de MR. "We hebben het persbericht goed gelezen. Dit gaat om een inhoudelijke denkoefening die los staat van het regeringswerk", klinkt het bij een MR-topper. "Het regeerakkoord voorziet een communautaire stilstand van vijf jaar en N-VA heeft zich steeds een loyale partner getoond in de uitvoering van het regeerakkoord."

Een echte verrassing is de demarche voor de Franstalige liberalen niet. Al reageert men wel wat verwonderd dat ze er nu al komt, terwijl de verkiezingen van 2018 en 2019 toch nog veraf zijn. (Belga/NSK)

De aankondiging van N-VA komt er na steeds forsere kritiek uit de Vlaamse Beweging op de communautaire stilte bij N-VA sinds de federale regeringsdeelname. PS brengt daarom een interview met Charles Michel uit mei 2015 in herinnering. Daarin zei de premier dat hij zich voor de verkiezingen heeft vergist in N-VA, omdat hij toen overtuigd was dat die partij haar communautair en institutioneel programma niet voor vijf jaar zou kunnen loslaten "Charles Michel heeft zich niet vergist, hij is bedrogen", stelt Elio Di Rupo. "N-VA heeft haar communautaire eisen nooit laten vallen. Vandaag zegt de partij nog duidelijker dat ze het institutioneel debat heropent. Het is hoog tijd dat Charles Michel en MR wakker worden. Ze moeten eindelijk, en ernstig, hun coalitiepartner tot de orde roepen."MR was niet op de hoogte, maar reageert kalmCoalitiepartner MR was vooraf niet op de hoogte over de communautaire demarche van N-VA, die er kwam ondanks de belofte van vijf jaar communautaire stilstand. Bedoeling was om de Franstalige liberalen woensdag te briefen en pas donderdag te communiceren, luidt het in de entourage van De Wever. Lekken naar de pers maakten dat de partijtop naar eigen zeggen de vlucht vooruit moest nemen. Intussen is de MR wel op de hoogte gebracht, luidt het. "Zij vielen natuurlijk uit de lucht en waren compleet verrast, wat begrijpelijk is", aldus De Wevers woordvoerder. "Maar onze afspraak leven wij strikt na: er komen deze legislatuur geen communautaire eisen op tafel."Die boodschap lijkt ook goed doorgekomen bij de MR. "We hebben het persbericht goed gelezen. Dit gaat om een inhoudelijke denkoefening die los staat van het regeringswerk", klinkt het bij een MR-topper. "Het regeerakkoord voorziet een communautaire stilstand van vijf jaar en N-VA heeft zich steeds een loyale partner getoond in de uitvoering van het regeerakkoord."Een echte verrassing is de demarche voor de Franstalige liberalen niet. Al reageert men wel wat verwonderd dat ze er nu al komt, terwijl de verkiezingen van 2018 en 2019 toch nog veraf zijn. (Belga/NSK)