Amir Bachrouri

‘Kunnen we niet afspreken dat we 100 dagen voor de verkiezingen stoppen met al die peilingen?’

Amir Bachrouri Columnist en auteur

Ik heb er meermaals over zitten piekeren: zou ik erover schrijven of niet?

Ik heb er meermaals over zitten piekeren: zou ik erover schrijven of niet? Maar de zoveelste politieke peiling, dit keer van een ziekenfonds, was voor mij the drup in the emmer who is totally full, om het met Theo Francken te zeggen. De laatste weken worden we om de oren geslagen met politieke peilingen. Ook Knack hield er een. De conclusies laten zich over het algemeen zo samenvatten: de extremen zijn in opmars, het politieke centrum verschrompelt en de Vlaming is boos.

Elke peiling wordt dan weer gevolgd door commentaarstukken en analyses, zelfs door analyses van de analyses die de dag na de verkiezingsdag zouden kunnen verschijnen. Akkoord, het is allemaal verschrikkelijk complex, maar kunnen we niet afspreken dat we honderd dagen voor de verkiezingen stoppen met het peilen naar de kiesintenties van de bevolking?

Peilingen zijn oppervlakkige instrumenten om te meten hoe mensen zullen stemmen. Ze werken sociaal wenselijke antwoorden in de hand, verplichten mensen om een antwoord te geven waar ze vaak nog niet zeker van zijn, en creëren daarmee een politieke realiteit.

De ruk naar de extremen zal er komen, en het is legitiem om daar analyses over te schrijven. Alleen is het maar de vraag of we de extremen niet naar een historische overwinning loodsen door te doen alsof de buit voor hen al binnen is. Partijen die in de klappen delen, handelen naar die peilingen. Idem voor de kiezers. Goed scorende partijen – de extremen dus zitten goed in hun vel en trekken daarmee ook nieuwe kiezers aan. Uiteraard is het niet aan ons om te bepalen hoe mensen naar een partij worden gedreven, maar het is vermoeiend om telkens met trends, hypotheses en wat-als-scenario’s overspoeld te worden.

Honderd dagen voor de verkiezingen. Geen politieke peilingen. Als toevoeging aan de sperperiode. Laten we mensen gerust vragen naar hun bezorgdheden, de thema’s waarvan ze wakker liggen, de frustraties die hen dagelijks geselen. Maar daar heb je geen peiling naar hun stemgedrag voor nodig.

De échte peiling, de enige die ertoe zou moeten doen, is die op 9 juni. Alleen die levert democratisch waarheidsgetrouwe informatie op.

Partner Content