De Croo noemt verbod conferentie rechtsconservatieven ‘onaanvaardbaar’

De Open VLD van premier De Croo verliest de meeste zetels. © AFP

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft dinsdag op X zwaar uitgehaald naar burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir, die een politiebevel uitvaardigde om de topconferentie van Europese rechtsconservatieven te annuleren.

“Wat vandaag gebeurde in de (evenementenzaal, red.) Claridge is onaanvaardbaar. Gemeentelijke autonomie is een hoeksteen van onze democratie maar mag nooit de Belgische Grondwet overrulen die de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame vergadering sinds 1830 garandeert”, aldus De Croo op X na zijn terugkeer uit Marokko. “Politieke bijeenkomsten bannen is ongrondwettelijk. Punt uit.”

Op het kabinet van De Croo is nog te horen dat het bizar is dat de conferentie al twee uur bezig was voor er werd ingegrepen. Bovendien was er geen sprake van een veiligheidsprobleem dat voldoende groot was om de conferentie stil te leggen. Dat moet wel een voorwaarde zijn, anders kan elke tegenstander van een evenement dat zo maar laten stilleggen. 

“We hebben een zeer liberale grondwet en geen enkel recht is absoluut, maar er zijn wel ernstige feiten nodig om het afnemen van die rechten te rechtvaardigen”, klinkt het. “De vrijheid van meningsuiting geldt net voor meningen waar we het niet mee eens zijn. Als het enkel is om de echo te horen van de eigen mening, stelt ze niet veel voor.”

Burgemeester Emir Kir had dinsdag een politiebevel uitgevaardigd om de topconferentie van Europese rechtsconservatieven te annuleren. Het ging om de National Conservatism Conference (NatCon), een bijeenkomst waarop een veertigtal prominenten van conservatief, religieus en extreemrechts zijn uitgenodigd onder wie de Hongaarse eerste minister Viktor Orban, voormalig Brits minister Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage, voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki en de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour.

De omstreden conferentie moest eerst uitwijken van de Concert Noble in Brussel naar het hotel Sofitel Brussels Europa in Etterbeek. Maar nadat de bijeenkomst ook daar niet kon plaatsvinden, weken de organisatoren uit naar evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node, tot groot ongenoegen van Kir. Die liet meteen verstaan er alles aan te zullen doen om de bijeenkomst alsnog te annuleren. 

De conferentie begon om 8 uur, en kon na het politiebevel van Kir toch nog verder gaan. Uiteindelijk blokkeerde de politie de ingang, zodat mensen niet meer naar binnen konden. Wie binnen was, kon daar wel blijven. 

“Om praktische redenen en omdat bepaalde deelnemers en sprekers al ’s ochtends waren aangekomen, hebben we de aanwezigen niet geëvacueerd”, aldus woordvoerster van de politiezone Brussel Noord  Audrey Dereymaeker aan Belga. Vanwege het politiebevel mogen mensen die het gebouw buiten waren gaan, wel niet meer opnieuw naar binnen. 

Ook bij de aanwezigen op de conferentie en vanuit het buitenland klonk er maandag kritiek op de aanpak van de gemeente. Zo noemde de Britse premier Rishi Sunak, partijgenoot van Suella Braverman, de beslissing “extreem onrustwekkend”. En ook de extreemrechtse Italiaanse premier reageert “verbijsterd”.

Partner Content