CD&V: maandag beslissing over opvolger Beke

Wouter Beke in februari 2022. © Belga

CD&V beslist maandag wie Wouter Beke opvolgt als minister in de Vlaamse regering. De partijraad komt daarvoor samen en levert dan een ‘bindend advies’ af. Als alles vlot verloopt, kan de opvolger van Beke woensdag de eed afleggen in het Vlaams Parlement. Diezelfde maandag wordt Beke weer burgemeester van Leopoldsburg.

Vlaams minister van Welzijn. Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke kondigde donderdagavond zijn ontslag aan. De ontslagnemende CD&V-minister nam vrijdagochtend nog wel deel aan de ministerraad van de Vlaamse regering, maar liet ook daar weten dat hij zijn ambt neerlegt. De bevoegdheden van Beke worden overgedragen aan de voltallige Vlaamse regering tot de opvolger de eed heeft afgelegd.

Wie Beke zal opvolgen, wordt besproken door de partijtop van CD&V. Bedoeling is de opvolger officieel aan te duiden op een extra partijraad op maandag. Die partijraad moet volgens de vernieuwde statuten van de partij een ‘bindend advies’ geven, waarna de opvolger officieel wordt voorgedragen door de Vlaamse fractie.

Als de procedure loopt zoals gepland, dan kan de opvolger van Beke woensdag al de eed afleggen in het Vlaams Parlement. Dat gebeurt dan in handen van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. Intussen gonst het van de speculaties over de mogelijke opvolger, maar verschillende bronnen zeggen vooral dat het nog te vroeg is om namen te noemen omdat de CD&V intern nog volop in overleg is.

‘Met heel veel spijt’

Wouter Beke neemt maandag de burgemeesterssjerp in Leopoldsburg weer over van waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann. Dat meldt Kauffmann zelf in een Facebookbericht.

‘Met heel veel spijt moet ik afscheid nemen van jullie als waarnemend burgemeester van Leopoldsburg. Vanaf maandag 16 mei 2022 neemt Wouter Beke het burgemeesterschap terug op’, schrijft Kauffmann op Facebook. ‘Ik heb deze job ontzettend graag gedaan. Het was en is een voorrecht geweest om gedurende bijna 3 jaar jullie burgemeester te zijn geweest’, gaat het verder. ‘Ik ga dit heel hard missen, ik heb er erg veel hartzeer van maar zal vanaf maandag mijn taak als schepen van Mobiliteit, Onderwijs, Toerisme, Cultuur en Wijkwerking terug ter harte nemen zoals voorheen.’

Kauffmann legde in december 2019 de eed af als waarnemend burgemeester van Leopoldsburg. Kauffmann verving toen haar partijgenoot Wouter Beke, die Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding in de regering-Jambon werd. Na twaalf jaar in de politiek mocht ze toen een nieuwe stap zetten. Nu wordt ze opnieuw schepen in de Limburgse gemeente.

Partner Content