Poetin in State of the Union: ‘We willen geen confrontatie, we zoeken geen vijanden’

Vladimir Poetin heeft met het oog op de zwaarste politieke crisis in decennia tussen Rusland en het Westen een hand uitgereikt voor samenwerking. “We willen geen confrontatie, we zoeken geen vijanden”, zei hij donderdag in Moskou in zijn State of the Union.

“Wij hebben vrienden nodig, maar we dulden niet dat onze nationale belangen genegeerd worden”. Tegelijkertijd riep Poetin de VS op tot een gezamelijke strijd tegen het terrorisme in Syrië.

De Russische politiek in de crisis in Oekraïne en het Syrische conflict naast de activiteiten van de NAVO in Oost-Europa hebben tot de zwaarste spanningen met het Westen geleid sinds het einde van de Koude Oorlog. Vooral de houding van de Verenigde Staten onder president Barack Obama zorgt voor ontreddering.

Poetin bekrachtigde inmiddels dat Rusland tot samenwerking bereid is met de nieuwe Amerikaanse regering onder Donald Trump. Anders dan bij vroegere toespraken speelden internationale thema’s een ondergeschikte rol in de 13e State of the Union van Poetin als president. Voor een duizendtal ambtsdragers en hoogwaardigheidsbekleders hield hij een bijna 70 minuten durend vlammend betoog voor de “eenheid in moeilijke tijden” en ging hij meer in op de economische crisis en de binnenlandse politieke problemen.

Na twee jaar recessie wees Poetin op tekenen van ontspanning. “Het herstel in de reële economie is begonnen, er is zelfs een kleine industriële groei”, zei hij. In 2015 was de economische productiviteit met 3,7 procent gedaald. Hij is van mening dat voor heel 2016 de achteruitgang onbetekenend zal zijn.

Rusland lijdt sinds 2014 onder de gevolgen van de lage olieprijzen. Westerse sancties wegens de crisis in Oekraïne verergerden de situatie. Maar de strafmaatregelen hebben geen invloed gehad, zei Poetin. “Ze hebben geprobeerd om ons naar hun pijpen te laten dansen, zoals we in de volksmond zeggen, opdat we onze fundamentele belangen zouden verwaarlozen”.

De voornaamste redenen voor de baisse zijn echter het gebrek aan investeringen, concurrentiemogelijkheden en opleidingen. Poetin kondigde aan dat Rusland zich beter zal beschermen tegen hackeraanvallen. “Ook dit jaar werden we met pogingen geconfronteerd om vanuit het buitenland druk op ons uit te oefenen, door doelbewuste campagnes en schoolmeesterachtige berispingen”.

Als voorbeeld haalde hij het “zogenaamde dopingschandaal” in de Russische sport aan. “Het zal ons helpen het meest geavanceerde anti-dopingsysteem op poten te zetten”, zei Poetin. Rusland wordt beticht van staatsdoping, als gevolg daarvan werden honderden atleten geschorst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Wat betreft de jongste omkoopschandalen wil Poetin ook de strijd tegen corruptie aanscherpen. Dit vereist “professionalisme en verantwoordelijkheidszin”.

De meeste ambtenaren zijn volgens hem eerlijke mensen. De arrestatie onlangs van minister van Economie Alexej Oeljoekajev op verdenking van corruptie zorgde echter voor heel wat ophef. Experten klagen al jaren een klimaat van vriendjespolitiek aan in Rusland en de onwil van de overheid om daar wat tegen te ondernemen. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content