1. Welk boek mag zeker niet ontbreken in de reiskoffer?

"Catastrophe" van de Britse archeologisch journalist en historicus David Keys (Arrow Books, 1999 - enkel verkrijgbaar in het Engels). Keys werd geïntrigeerd door een vaststelling van dendrochronologen (ontleders van jaarringen van boomstammen) dat wereldwijd de jaarringen van 535, 536 en 537 elkaar afwijkend dicht opvolgen. Uit de weinige kronieken van die tijd op verschillende continenten blijkt dat de aarde ruim 18 maanden van daglicht verstoken bleef en dat er extreme droogte heerste. De oorzaak was de giga-uitbarsting van de Javaanse Krakatau Vulkaan in 535 (de eilanden Java en Sumatra zijn van elkaar losgerukt als gevolg van deze extreme natuurramp).

Het boek is geen klimatologisch naslagwerk, maar een wetenschappelijk onderbouwde, interdisciplinaire page-turner. Het leest immers als een thriller en geeft overtuigend verklaringen voor ondermeer de ondergang van het Romeinse Rijk, de vlucht van de Avaren uit Mongolië richting Europa, het verdwijnen van de Kelten in Engeland, het ontstaan van de islam op het Arabisch schiereiland en een dozijn andere mijlpalen uit de vroeg-middeleeuwse geschiedenis. Verklaringen waarin de giga-eruptie van de Krakatau een bepalende rol speelt. Intrigerend, verrassend en amusant ...Of zoals de Guardian het toejuicht : "Excitingly interdisciplinary".

2. Welk boek staat nog op uw verlanglijstje?

"Made in Europe" van de Nederlandse historicus en NRC-kunstredacteur Pieter Steinz (Nieuw Amsterdam, 2014). Het boek is een antidotum tegen de heersende en voortwoekerende euro-scepsis van de laatste jaren. Aan de hand van 208 essays-in-pocketformaat maakt Steinz een rondreis langs de belangrijkste knooppunten van de Europese kunst. Het is een onderhoudend geschreven summerproof compendium - een soort greatest hits - van hetgeen Europa cultureel verbindt. Met de Vlaamse Primitieven, Rubens, Vlaamse wandtapijten, Elkerlijc, Mercator, Rubens, Jacques Brel, René Magritte, de Oriënt-Express, Kuifje/Tintin, CoBrA en de saxofoon en (een beetje) Django Reinhardt is België trouwens uitstekend vertegenwoordigd ...

1. Welk boek mag zeker niet ontbreken in de reiskoffer?2. Welk boek staat nog op uw verlanglijstje?