De Koninklijke Munt van België heeft een zilveren muntstuk van 5 euro geslagen ter ere van François Englert, laureaat van de Nobelprijs voor de Fysica. Het muntstuk is het eerste met het portret van een levend persoon, die geen deel uitmaakt van de Belgische dynastie. Englert was met zijn familie en minister van Financiën Johan Van Overtveldt aanwezig bij de muntslag.

Belga
© Belga

Eerste munt door Englert geslagen

De munt draagt aan de voorzijde het portret van Englert, die zelf de eerste munt sloeg, en het profiel van de Amerikaans-Belgische wetenschapper Robert Brout, die in 2011 is overleden. De achtergrond is een gestileerde weergave van vermoedelijke B.E.H.-sporen in een deeltjesbotsing. "Het inschrift B.E.H.BOSON, de namen van de wetenschappers en de data 1964 en 2014 vervolledigen de grafische compositie", meldde de FOD Financiën. De keerzijde draagt dan de gebruikelijke elementen zoals de nominale waarde en de drietalige landsaanduiding. Het muntstuk zit verpakt in een geïllustreerde folder, met een door Englert zelf opgestelde samenvatting over de ontdekking van het B.E.H.-boson (of het internationaal meer gangbare 'Higgsboson').

Higgsboson

Het deeltje is vernoemd naar Brout, Englert en de Britse wetenschapper Peter Higgs. In 1964 postuleerden Brout en Englert bijna tegelijkertijd met Higgs voor het eerst het bestaan van het deeltje, dat alle andere deeltjes massa geeft. In 2012 werd hun theorie bevestigd door een ontdekking in het Europees centrum voor kernonderzoek CERN van een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het bewuste Higgsboson is.

Het muntstuk kan per post of fax besteld worden bij de Koninklijke Munt van België, of via de website. (Belga/WB)

De Koninklijke Munt van België heeft een zilveren muntstuk van 5 euro geslagen ter ere van François Englert, laureaat van de Nobelprijs voor de Fysica. Het muntstuk is het eerste met het portret van een levend persoon, die geen deel uitmaakt van de Belgische dynastie. Englert was met zijn familie en minister van Financiën Johan Van Overtveldt aanwezig bij de muntslag.De munt draagt aan de voorzijde het portret van Englert, die zelf de eerste munt sloeg, en het profiel van de Amerikaans-Belgische wetenschapper Robert Brout, die in 2011 is overleden. De achtergrond is een gestileerde weergave van vermoedelijke B.E.H.-sporen in een deeltjesbotsing. "Het inschrift B.E.H.BOSON, de namen van de wetenschappers en de data 1964 en 2014 vervolledigen de grafische compositie", meldde de FOD Financiën. De keerzijde draagt dan de gebruikelijke elementen zoals de nominale waarde en de drietalige landsaanduiding. Het muntstuk zit verpakt in een geïllustreerde folder, met een door Englert zelf opgestelde samenvatting over de ontdekking van het B.E.H.-boson (of het internationaal meer gangbare 'Higgsboson'). Het deeltje is vernoemd naar Brout, Englert en de Britse wetenschapper Peter Higgs. In 1964 postuleerden Brout en Englert bijna tegelijkertijd met Higgs voor het eerst het bestaan van het deeltje, dat alle andere deeltjes massa geeft. In 2012 werd hun theorie bevestigd door een ontdekking in het Europees centrum voor kernonderzoek CERN van een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het bewuste Higgsboson is. Het muntstuk kan per post of fax besteld worden bij de Koninklijke Munt van België, of via de website. (Belga/WB)