De brief is van de hand van twee Nederlandse ministers, Edith Schippers van Volksgezondheid en Ard van der Steur van Justitie, beide van de liberale partij VVD. Ze vragen dat ouderen ook euthanasie kunnen plegen als ze geen ongeneeslijke ziekte hebben, maar wel hun leven als 'voltooid' beschouwen.

Schippers en Van der Steur spreken volgens NOS over ouderen, zonder een specifieke leeftijd te noemen, met een 'consistente en weloverwogen' doodwens. In hun voorstel moet een opgeleide hulpverlener de dodelijke medicijnen innemen. Die moet vaststellen dat een behandeling de stervenswens van de vrager niet meer kan wegnemen.

'Het kabinet is van mening dat het niet alleen de taak is van de arts om barmhartig te handelen, maar ook van de overheid om barmhartigheid te tonen', klinkt het in de brief. 'Op deze manier kan er recht worden gedaan aan de legitieme en groeiende wens van mensen in de samenleving.'

Nederland was in 2002 al het eerste land dat euthanasie legaliseerde. Nu nemen onze noorderburen opnieuw het voortouw in het debat rond levensbeëindiging, al vindt het voorstel niet overal bijval. Eerder dit jaar sprak een adviescommissie onder leiding van Eerste Kamerlid Paul Schnabel zich al eerder uit tegen het idee.

Ook de christelijke partijen CDA en ChristenUnie zijn tegen het idee. 'Wij zeggen nee en dan moeten andere partijen maar zeggen of het voor hen een breekpunt is', zegt fractieleider Sybrand Buma. (JVL)

De brief is van de hand van twee Nederlandse ministers, Edith Schippers van Volksgezondheid en Ard van der Steur van Justitie, beide van de liberale partij VVD. Ze vragen dat ouderen ook euthanasie kunnen plegen als ze geen ongeneeslijke ziekte hebben, maar wel hun leven als 'voltooid' beschouwen. Schippers en Van der Steur spreken volgens NOS over ouderen, zonder een specifieke leeftijd te noemen, met een 'consistente en weloverwogen' doodwens. In hun voorstel moet een opgeleide hulpverlener de dodelijke medicijnen innemen. Die moet vaststellen dat een behandeling de stervenswens van de vrager niet meer kan wegnemen. 'Het kabinet is van mening dat het niet alleen de taak is van de arts om barmhartig te handelen, maar ook van de overheid om barmhartigheid te tonen', klinkt het in de brief. 'Op deze manier kan er recht worden gedaan aan de legitieme en groeiende wens van mensen in de samenleving.' Nederland was in 2002 al het eerste land dat euthanasie legaliseerde. Nu nemen onze noorderburen opnieuw het voortouw in het debat rond levensbeëindiging, al vindt het voorstel niet overal bijval. Eerder dit jaar sprak een adviescommissie onder leiding van Eerste Kamerlid Paul Schnabel zich al eerder uit tegen het idee.Ook de christelijke partijen CDA en ChristenUnie zijn tegen het idee. 'Wij zeggen nee en dan moeten andere partijen maar zeggen of het voor hen een breekpunt is', zegt fractieleider Sybrand Buma. (JVL)