Navid Sharifi is uiterst gelukkig dat hij na anderhalf jaar terug in België is. Dat zei hij maandagavond in Kortrijk, daags na zijn aankomst bij zijn schoonfamilie. "Ik voel me perfect. Kan niet beter zijn", aldus de 22-jarige Afghaan.

Sharifi moest op 1 oktober 2013 terug naar Afghanistan omdat de asielzoeker op dat moment uitgeprocedeerd was. "Ik ben drie maanden in een hotel in Afghanistan gebleven. Niemand heeft me daar opgewacht op één journalist na die ik dan ook enorm dankbaar ben."

Sharifi wil niet teveel terugdenken aan die periode. "Het was verschrikkelijk en gevaarlijk. Wat je ziet op televisie is niet wat ik gezien heb met mijn eigen ogen. Nooit voel je je veilig."

Daarna ging het naar Polen, het thuisland van zijn toenmalige vriendin. "Dat is volledig legaal gebeurd op basis van gezinshereniging", duidt advocaat Pieter-Jan Staelens. "Navid was al lang samen met zijn vriendin, maar kon niet eerder gezinshereniging inroepen omdat ze nog geen 21 jaar was. Het zet je wel aan het denken. Als ze in België wisten van die relatie, waarom heeft Navid dan nog die helse reis moeten maken?"

Wie de repatriëringskost van 14.000 euro heeft betaald, wou niemand kwijt. "Een goede vriend", klonk het kort.

'Ik wil snel weer werken'

Sharifi wil vooral vooruit kijken. Hij liet zich al registeren in het bevolkingsregister van Waregem. "En morgen heb ik een afspraak met mijn oude werkgever. Hij heeft zijn woord gehouden. Ik wil snel weer werken. Ik ben hier niet om te profiteren, wat ik vaak heb moeten lezen", klinkt het.

Sharifi zal in het VTI van Kortrijk ook zijn opleiding als chauffagist verder zetten. "Ik heb de hoop nooit opgeheven. Dit is mijn thuis, waar ik al mijn familie en vrienden heb. Nu wil ik ook Belg worden", aldus Sharifi die kort zijn ontgoocheling uitte over de toenmalige staatssecretaris voor migratie Maggie De Block (Open VLD). "Ik ben toch wel blij dat het iemand anders is nu", rondde hij af. Besluiten deed hij met een uitgebreid dankwoord aan iedereen die hem de voorbije maanden en jaren heeft geholpen. (belga/SD)

Sharifi moest op 1 oktober 2013 terug naar Afghanistan omdat de asielzoeker op dat moment uitgeprocedeerd was. "Ik ben drie maanden in een hotel in Afghanistan gebleven. Niemand heeft me daar opgewacht op één journalist na die ik dan ook enorm dankbaar ben." Sharifi wil niet teveel terugdenken aan die periode. "Het was verschrikkelijk en gevaarlijk. Wat je ziet op televisie is niet wat ik gezien heb met mijn eigen ogen. Nooit voel je je veilig." Daarna ging het naar Polen, het thuisland van zijn toenmalige vriendin. "Dat is volledig legaal gebeurd op basis van gezinshereniging", duidt advocaat Pieter-Jan Staelens. "Navid was al lang samen met zijn vriendin, maar kon niet eerder gezinshereniging inroepen omdat ze nog geen 21 jaar was. Het zet je wel aan het denken. Als ze in België wisten van die relatie, waarom heeft Navid dan nog die helse reis moeten maken?" Wie de repatriëringskost van 14.000 euro heeft betaald, wou niemand kwijt. "Een goede vriend", klonk het kort. Sharifi wil vooral vooruit kijken. Hij liet zich al registeren in het bevolkingsregister van Waregem. "En morgen heb ik een afspraak met mijn oude werkgever. Hij heeft zijn woord gehouden. Ik wil snel weer werken. Ik ben hier niet om te profiteren, wat ik vaak heb moeten lezen", klinkt het. Sharifi zal in het VTI van Kortrijk ook zijn opleiding als chauffagist verder zetten. "Ik heb de hoop nooit opgeheven. Dit is mijn thuis, waar ik al mijn familie en vrienden heb. Nu wil ik ook Belg worden", aldus Sharifi die kort zijn ontgoocheling uitte over de toenmalige staatssecretaris voor migratie Maggie De Block (Open VLD). "Ik ben toch wel blij dat het iemand anders is nu", rondde hij af. Besluiten deed hij met een uitgebreid dankwoord aan iedereen die hem de voorbije maanden en jaren heeft geholpen. (belga/SD)