'Wij hebben geen enkele vraag gekregen om het metroverkeer stil te leggen', stelt de woordvoerdster van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Daarmee reageert ze op iets wat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gisteren zei in de Kamer.

'De beslissing om de metro te evacueren werd dinsdag om 8.50 uur genomen', aldus Jambon die een chronologisch overzicht gaf van de gebeurtenissen. Om 8u50 is de beslissing genomen om de Brusselse metro te evacueren. Om 9u04 kondigde het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD dreigingsniveau 4 af voor het hele land. De opdracht werd gegeven om de metrostations en de vijf treinstations in Brussel te ontruimen en af te sluiten voor het publiek. Om 9u05 werd de federale fase van crisisbeheer afgekondigd. Om 9u11 volgde de explosie in metrostation Maalbeek.

'De bevolking werd gevraagd zich niet te verplaatsen, om de hulp- en veiligheidsdiensten de ruimte te geven. Ook het bovengronds openbaar vervoer werd stilgelegd, net als het treinverkeer. Het hele MIVB-net werd geëvacueerd', klonk het.

Maar MIVB reageert door te stellen dat ze geen enkele vraag tot sluiting hebben ontvangen van de regering. 'Er was geen bericht, geen telefoontje.'

"We zijn met de verschillende partners aan het uitzoeken op welke manier de zaken zijn verlopen en zullen daar zo snel mogelijk uitsluitsel over geven." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in reactie op de Brusselse vervoersmaatschappij. Aan VRT Nieuws liet Jambon weten dat het Brussels Gewest verantwoordelijk is voor zulke instructies.

De NMBS heeft dinsdag na de aanslag in Brussels Airport van de spoorwegpolitie de vraag gekregen om haar stations in Brussel te ontruimen. "Zodra we die vraag kregen, hebben we daarop gereageerd", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. Hij benadrukt daarbij dat die vraag niet rechtstreeks vanuit de regering kwam. Over het exacte tijdstip van de vraag wil Temmerman geen commentaar geven. (AVE)

'Wij hebben geen enkele vraag gekregen om het metroverkeer stil te leggen', stelt de woordvoerdster van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Daarmee reageert ze op iets wat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gisteren zei in de Kamer. 'De beslissing om de metro te evacueren werd dinsdag om 8.50 uur genomen', aldus Jambon die een chronologisch overzicht gaf van de gebeurtenissen. Om 8u50 is de beslissing genomen om de Brusselse metro te evacueren. Om 9u04 kondigde het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD dreigingsniveau 4 af voor het hele land. De opdracht werd gegeven om de metrostations en de vijf treinstations in Brussel te ontruimen en af te sluiten voor het publiek. Om 9u05 werd de federale fase van crisisbeheer afgekondigd. Om 9u11 volgde de explosie in metrostation Maalbeek.'De bevolking werd gevraagd zich niet te verplaatsen, om de hulp- en veiligheidsdiensten de ruimte te geven. Ook het bovengronds openbaar vervoer werd stilgelegd, net als het treinverkeer. Het hele MIVB-net werd geëvacueerd', klonk het. Maar MIVB reageert door te stellen dat ze geen enkele vraag tot sluiting hebben ontvangen van de regering. 'Er was geen bericht, geen telefoontje.' De NMBS heeft dinsdag na de aanslag in Brussels Airport van de spoorwegpolitie de vraag gekregen om haar stations in Brussel te ontruimen. "Zodra we die vraag kregen, hebben we daarop gereageerd", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. Hij benadrukt daarbij dat die vraag niet rechtstreeks vanuit de regering kwam. Over het exacte tijdstip van de vraag wil Temmerman geen commentaar geven. (AVE)