Michel vormde vier en een half jaar een regering met de Vlaams-nationalisten van de N-VA. De communautaire eisen van die partij werden echter opzij geschoven om een socio-economisch programma door te voeren.

In december stapte de N-VA echter uit de regering. Voor de verkiezingen van 26 mei legt de N-VA echter het confederalisme opnieuw op tafel. 'Wij trappen niet in de val het communautaire avontuur', zei Michel zondag. 'Wij willen noch het separatisme dat verdeeldheid zaait, noch het ultrasocialisme dat verarmt'. Een samengaan van nationalisten en socialisten zou volgens hem 'erger zijn dan de brexit'.

Dat Michel daarbij de woorden 'nationaal-socialistische cocktail' in de mond nam, maakt zijn PS-collega Elio Di Rupo 'razend'. 'Niemand kan ooit aanvaarden dat de meest pijnlijke feiten uit de geschiedenis belachelijk worden gemaakt vanop de tribune van een verkiezingscongres', liet Di Rupo in een reactie weten.

Ook bij N-VA vinden ze de woorden van Michel niet gepast. 'De uitspraken die Charles Michel vandaag over onze partij heeft gedaan, kan ik niet waarderen', reageerde gewezen N-VA-vicepremier Jan Jambon.

Die woorden waren echter een 'lapsus', aldus de woordvoerder van de MR. Zijn schriftelijk voorbereide tekst spreekt van een 'nationalistisch, socialistische cocktail', klinkt het bij de MR.

Michel hekelde daarnaast het 'conglomeraat van linkse partijen' die alles 'gratis' wil maken, maar daarvoor alleen nieuwe belastingen kan heffen. 'Zoals altijd is Elio de belastingheffer weer op de afspraak', zei de MR-voorzitter. De groenen van Ecolo kregen een sneer omdat ze het klimaatthema proberen te claimen.

'Het klimaat is de zaak van iedereen en niemand heeft het monopolie over hoe we de klimaatuitdagingen moeten aangaan. Michel benadrukte dat de MR wel degelijk een klimaatwet wil. Wie iets anders zegt, 'liegt' volgens de premier.

Lees ook: Het blijft in de familie: Vlaamse partijen kijken weer volop over de taalgrens

Michel vormde vier en een half jaar een regering met de Vlaams-nationalisten van de N-VA. De communautaire eisen van die partij werden echter opzij geschoven om een socio-economisch programma door te voeren. In december stapte de N-VA echter uit de regering. Voor de verkiezingen van 26 mei legt de N-VA echter het confederalisme opnieuw op tafel. 'Wij trappen niet in de val het communautaire avontuur', zei Michel zondag. 'Wij willen noch het separatisme dat verdeeldheid zaait, noch het ultrasocialisme dat verarmt'. Een samengaan van nationalisten en socialisten zou volgens hem 'erger zijn dan de brexit'.Dat Michel daarbij de woorden 'nationaal-socialistische cocktail' in de mond nam, maakt zijn PS-collega Elio Di Rupo 'razend'. 'Niemand kan ooit aanvaarden dat de meest pijnlijke feiten uit de geschiedenis belachelijk worden gemaakt vanop de tribune van een verkiezingscongres', liet Di Rupo in een reactie weten. Ook bij N-VA vinden ze de woorden van Michel niet gepast. 'De uitspraken die Charles Michel vandaag over onze partij heeft gedaan, kan ik niet waarderen', reageerde gewezen N-VA-vicepremier Jan Jambon. Die woorden waren echter een 'lapsus', aldus de woordvoerder van de MR. Zijn schriftelijk voorbereide tekst spreekt van een 'nationalistisch, socialistische cocktail', klinkt het bij de MR. Michel hekelde daarnaast het 'conglomeraat van linkse partijen' die alles 'gratis' wil maken, maar daarvoor alleen nieuwe belastingen kan heffen. 'Zoals altijd is Elio de belastingheffer weer op de afspraak', zei de MR-voorzitter. De groenen van Ecolo kregen een sneer omdat ze het klimaatthema proberen te claimen. 'Het klimaat is de zaak van iedereen en niemand heeft het monopolie over hoe we de klimaatuitdagingen moeten aangaan. Michel benadrukte dat de MR wel degelijk een klimaatwet wil. Wie iets anders zegt, 'liegt' volgens de premier.