MR verliest meerderheid in Waalse regering: ‘Destexhe heeft zich op de kaart gezet’

Alain Destexhe © BelgaImage
Han Renard

Dankzij een overgelopen Waals Parlementslid heeft gewezen MR-politicus Alain Destexhe het lot van de Waalse regering in handen.

Alweer een tegenslag voor de MR, in wat een lange reeks begint te worden. Begin deze week kondigde Waals Parlementslid Patricia Potigny (MR) haar overstap aan naar de Listes-Destexhe, de nieuwe rechtse partij van Alain Destexhe. De reden? De MR zou volgens Potigny te veel naar het midden zijn opgeschoven.

Door de overstap verliest de centrumrechtse Waalse regering van minister-president Willy Borsus (MR) haar meerderheid in het Waals Parlement en is ze de facto de gijzelaar van Destexhe en zijn medestanders. Toch veroorzaakte het nieuws in Franstalig België weinig deining. De krant La Libre, die Potigny’s vertrek naar buiten bracht, zette het bericht op pagina acht. ‘Dat komt ook’, zegt politicoloog Jean-Benoît Pilet, ‘omdat de Waalse regering in het parlement vaak kan rekenen op de steun van de onafhankelijke verkozene André-Pierre Puget, die zich eerder al bij Destexhe had aangesloten. Als er nu een politieke klepper was overgelopen, dan zou dat groot nieuws zijn geweest. Maar zelfs in Wallonië heeft niemand ooit van Patricia Potigny gehoord.’

Na de federale is nu ook de tweede door de MR geleide regering vroegtijdig vleugellam geworden.

Daarbij komt nog dat Destexhe naar eigen zeggen niet aanstuurt op de val van de Waalse regering, op enkele maanden van de regionale verkiezingen. Wel zullen zijn parlementsleden tijdens de resterende debatten over Waalse decreten eigen accenten proberen te leggen. ‘Maar veel heeft de Waalse regering toch niet meer op de plank’, aldus Pilet.

Het verlies van haar meerderheid is voor de Waalse regering dus minder dramatisch dan het klinkt, betoogt de politicoloog. ‘Maar vanuit mediatiek oogpunt kan wat nu gebeurt zeker lonend worden voor Destexhe en zijn nieuwe partij. Destexhe heeft zich in Wallonië op de kaart gezet, terwijl hij tot dusver vooral een Brussels fenomeen was. Voortaan zullen de media tijdens debatten over Waalse thema’s ook de Listes-Destexhe het woord moeten geven.’

Zo groeit ook de kans dat dissident Destexhe bij de aanstaande Waalse verkiezingen een paar procenten van de MR weet af te snoepen, waardoor de MR haar ambitie om de grootste partij van Wallonië te worden definitief mag opgeven en straks misschien niet alleen de PS maar ook Ecolo zal moeten laten voorgaan. Erg pijnlijk is ook dat na de federale regering nu ook de tweede door de MR geleide regering vroegtijdig vleugellam is geworden.

Als gevolg van de Listes-Destexhe, maar ook van de rechts-radicale Parti Populaire en de extreemlinkse PTB, ziet Jean-Benoît Pilet in Wallonië na de regionale verkiezingen een fenomeen ontstaan waarmee Vlaanderen al jaren vertrouwd is: ‘de grote versplintering van het politieke landschap, waardoor de volgende Waalse regering waarschijnlijk uit minimaal drie partijen zal bestaan’.

Dit artikel verschijnt woensdag 20 maart in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content