"Wat we vreesden is gebeurd. Ons land en onze burgers zijn getroffen door blinde, gewelddadige en laffe aanslagen". Dat heeft premier Charles Michel (MR) kort voor de middag verklaard. Hij lanceerde een oproep om de kalmte te bewaren en solidariteit te tonen, en om "verenigd, solidair en eensgezind" te zijn.

Geflankeerd door federaal procureur Frederik Van Leeuw en verschillende regeringsleden bevestigde premier Michel dat er dinsdagmorgen twee explosies hebben plaatsgevonden op de luchthaven van Zaventem. Een half uur later vond een nieuwe aanslag plaats in het metrostation Maelbeek. Een van de explosies op Zaventem werden volgens Van Leeuw vermoedelijk door een kamikaze veroorzaakt.

Gedachten gaan naar slachtoffers en familie

De eerste gedachten van de premier gaan uit naar de slachtoffers, hun families en naar mensen die wachten op nieuws van hun naasten. De focus van de regering ligt in de eerste plaats op de behandeling van de slachtoffers, hun evacuatie naar ziekenhuizen en de beveiliging van de gevoelige plaatsen. Michel sprak zijn dank uit voor de verschillende diensten die momenteel aan de slag zijn.

De eerste minister sprak van veel doden en gewonden, onder wie ook zwaargewonden. Details kon hij nog niet kwijt. Op de vraag of er een verband bestaat tussen de aanslagen en de arrestatie van Salah Abdeslam vorige vrijdag, gaf de premier geen informatie, net zomin over de vraag of de aanslagen zijn opgeëist. Alles wordt in het werk gesteld om de situatie zoveel mogelijk onder controle te houden.

Verhoging dreigingsniveau 4

Hij bevestigde dat extra maatregelen werden genomen, na de verhoging van het dreigingsniveau naar niveau 4. De militaire aanwezigheid wordt versterkt, de grenscontroles worden aangescherpt en er gelden restricties op het openbaar vervoer. Ondertussen is een onderzoeksrechter gevat die snel onderzoeksdaden moet stellen om de daders te traceren. Daarvoor worden onder meer camerabeelden onderzocht. (Belga/AVE)

"Wat we vreesden is gebeurd. Ons land en onze burgers zijn getroffen door blinde, gewelddadige en laffe aanslagen". Dat heeft premier Charles Michel (MR) kort voor de middag verklaard. Hij lanceerde een oproep om de kalmte te bewaren en solidariteit te tonen, en om "verenigd, solidair en eensgezind" te zijn.Geflankeerd door federaal procureur Frederik Van Leeuw en verschillende regeringsleden bevestigde premier Michel dat er dinsdagmorgen twee explosies hebben plaatsgevonden op de luchthaven van Zaventem. Een half uur later vond een nieuwe aanslag plaats in het metrostation Maelbeek. Een van de explosies op Zaventem werden volgens Van Leeuw vermoedelijk door een kamikaze veroorzaakt.De eerste gedachten van de premier gaan uit naar de slachtoffers, hun families en naar mensen die wachten op nieuws van hun naasten. De focus van de regering ligt in de eerste plaats op de behandeling van de slachtoffers, hun evacuatie naar ziekenhuizen en de beveiliging van de gevoelige plaatsen. Michel sprak zijn dank uit voor de verschillende diensten die momenteel aan de slag zijn.De eerste minister sprak van veel doden en gewonden, onder wie ook zwaargewonden. Details kon hij nog niet kwijt. Op de vraag of er een verband bestaat tussen de aanslagen en de arrestatie van Salah Abdeslam vorige vrijdag, gaf de premier geen informatie, net zomin over de vraag of de aanslagen zijn opgeëist. Alles wordt in het werk gesteld om de situatie zoveel mogelijk onder controle te houden.Hij bevestigde dat extra maatregelen werden genomen, na de verhoging van het dreigingsniveau naar niveau 4. De militaire aanwezigheid wordt versterkt, de grenscontroles worden aangescherpt en er gelden restricties op het openbaar vervoer. Ondertussen is een onderzoeksrechter gevat die snel onderzoeksdaden moet stellen om de daders te traceren. Daarvoor worden onder meer camerabeelden onderzocht. (Belga/AVE)