'We willen toch nog eens terugkomen op de onverkwikkelijke Arco-affaire. We kunnen er niet onderuit.' Zo begint een open brief aan ACW-voorzitter Patrick Develtere van vier leden van Beweging, een groep militanten binnen de Christelijke Arbeidersbeweging.

Groep Arco is het ACW-vehikel dat belangrijk aandeelhouder bij Dexia was en dat na de ontmanteling van de bank aanspraak maakt op garantieregelingen vanwege de Belgische overheid voor haar coöperanten. De open brief is gepubliceerd in De Morgen.

Zwaar aangepakt

'We zijn zwaar aangepakt. ACW-voorzitter Patrick Develtere mag ophouden met preken tegen bedrijven en particulieren die gebruik maken van achterpoortjes, schreef De Tijd. De onderliggende boodschap is dat het ACW best ophoudt met zijn maatschappelijke rol te spelen. Daar moeten we ons met hand en tand tegen verzetten.'

Volgens de schrijvers heeft het ACW met Dexia precies het tegenovergestelde gedaan van dat waarvoor de beweging is opgericht.

Kapitalistische aanpak'De arbeidersbeweging heeft zich van in het begin verzet tegen de heersende kapitalistische aanpak. Op het moment dat de arbeiderscoöperatieve ten grave werd gedragen, werd het ACW met handen en voeten gebonden aan het bancaire systeem en werd het een institutionele belegger die zijn eieren in de korf van het risicovol financieel kapitalisme legde. Neem ons niet kwalijk als we ons daarvan distantiëren.'

De open brief vraagt aan de voorzitter om dringend het roer om te gooien.

Schoon schip maken

'Om te beginnen door in eigen huis schoon schip te maken met de zogeheten fincniële experts. Verder zouden wij koploper moeten worden in de maatschappelijke en politieke strijd om het kapitalisme te bestrijden en het financieel kapitalisme aan de ketting te leggen.'

De militanten pleiten voor de oprichting van een 'echte coöperatieve bank die zich verre houdt van de losgeslagen financiële markten en spitstechnologische trucs. 'Dan beletten we dat met ons geld het financieel kapitalisme verder de samenleving ontwricht, het milieu kapotmaakt en jobs en inkomens vernietigt.'

Politieke vrienden

De briefschrijvers hebben ook een sneer voor CD&V 'de politieke vrienden die in de loop der jaren steeds meer opschoven in de richting van het neoliberalisme.

De open brief is ondertekend door Omer Mommaerts (oud-vrijgestelde KWB), Jef Mariën (oud-hoofddelegee COC), Anne Dhooghe (LBC-NVK) en Willy Verbeek (ACV Transcom) voor Beweging. (EE)

'We willen toch nog eens terugkomen op de onverkwikkelijke Arco-affaire. We kunnen er niet onderuit.' Zo begint een open brief aan ACW-voorzitter Patrick Develtere van vier leden van Beweging, een groep militanten binnen de Christelijke Arbeidersbeweging. Groep Arco is het ACW-vehikel dat belangrijk aandeelhouder bij Dexia was en dat na de ontmanteling van de bank aanspraak maakt op garantieregelingen vanwege de Belgische overheid voor haar coöperanten. De open brief is gepubliceerd in De Morgen.Zwaar aangepakt 'We zijn zwaar aangepakt. ACW-voorzitter Patrick Develtere mag ophouden met preken tegen bedrijven en particulieren die gebruik maken van achterpoortjes, schreef De Tijd. De onderliggende boodschap is dat het ACW best ophoudt met zijn maatschappelijke rol te spelen. Daar moeten we ons met hand en tand tegen verzetten.' Volgens de schrijvers heeft het ACW met Dexia precies het tegenovergestelde gedaan van dat waarvoor de beweging is opgericht.Kapitalistische aanpak'De arbeidersbeweging heeft zich van in het begin verzet tegen de heersende kapitalistische aanpak. Op het moment dat de arbeiderscoöperatieve ten grave werd gedragen, werd het ACW met handen en voeten gebonden aan het bancaire systeem en werd het een institutionele belegger die zijn eieren in de korf van het risicovol financieel kapitalisme legde. Neem ons niet kwalijk als we ons daarvan distantiëren.' De open brief vraagt aan de voorzitter om dringend het roer om te gooien.Schoon schip maken 'Om te beginnen door in eigen huis schoon schip te maken met de zogeheten fincniële experts. Verder zouden wij koploper moeten worden in de maatschappelijke en politieke strijd om het kapitalisme te bestrijden en het financieel kapitalisme aan de ketting te leggen.' De militanten pleiten voor de oprichting van een 'echte coöperatieve bank die zich verre houdt van de losgeslagen financiële markten en spitstechnologische trucs. 'Dan beletten we dat met ons geld het financieel kapitalisme verder de samenleving ontwricht, het milieu kapotmaakt en jobs en inkomens vernietigt.'Politieke vrienden De briefschrijvers hebben ook een sneer voor CD&V 'de politieke vrienden die in de loop der jaren steeds meer opschoven in de richting van het neoliberalisme. De open brief is ondertekend door Omer Mommaerts (oud-vrijgestelde KWB), Jef Mariën (oud-hoofddelegee COC), Anne Dhooghe (LBC-NVK) en Willy Verbeek (ACV Transcom) voor Beweging. (EE)