Helan neemt activiteiten van ACC Dienstencheques over: 600 personeelsleden krijgen nieuw contract aangeboden

© Belga

Helan Huishoudhulp neemt vanaf morgen 1 mei alle dienstencheque-activiteiten over van ACC Dienstencheques, zo maakten beide bedrijven dinsdag bekend. De 600 personeelsleden van ACC Dienstencheques krijgen een contract aangeboden bij Helan en aan de klanten zal worden voorgesteld om over te stappen.

ACC Dienstencheques raakte eerder deze maand nog zijn vergunning kwijt na een reeks overtredingen. Er was sprake van het indienen van cheques waar geen prestaties tegenover stonden en er zou ook een dossier hangende zijn bij de RVA in verband met de loon- en arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf had zijn zetel in Gent en was vooral actief in Oost- en West-Vlaanderen.  Dinsdagochtend vond er een bijzondere ondernemingsraad plaats in verband met de overname.

De 600 werknemers van ACC Dienstencheques kunnen bij Helan aan de slag, luidt het in een persbericht van dat bedrijf uit Antwerpen. “Ze krijgen een vast contract, inclusief een eindejaarspremie en maaltijdcheques.” Helan beklemtoont sterk in te zetten op het welzijn van zijn personeel, onder meer via opleidingen. Met de overname stijgt zijn aantal werknemers tot 4.200 en verstevigt het naar eigen zeggen zijn plaats in de top tien van Vlaamse dienstenchequebedrijven. “Nu de toekomst van het personeel verzekerd is, kan ACC Dienstencheques zich voluit concentreren op het betwisten van de onrechtmatige beslissing tot intrekking voor de Raad van State en op het exploreren van nieuwe activiteiten in de toekomst”, zegt advocaat Johan Vande Lanotte in een apart persbericht.

De vakbonden ACV Voeding en Diensten en ABVV spreken dinsdag in een reactie van “een syndicale overwinning”.

“Onze vakbondsafgevaardigden zijn erin geslaagd om een slechte speler uit de sector te duwen en ervoor te zorgen dat de werknemers naar een betere werkgever overgaan.” Helan is volgens de bonden gekend als een werkgever die de sociale wetgeving en het sociaal overleg respecteert. “Een hele verbetering dus voor de werknemers van ACC. Helan Huishoudhulp is ook een vzw die deel uitmaakt van een grotere groep van non-profit organisaties (ziekenfonds, thuiszorg, …).”

Volgens de vakbonden passen gesubsidieerde dienstencheque-activiteiten “beter in een dergelijke non-profit context dan in op winst beluste ondernemingen”.

Partner Content