ACC Dienstencheques verliest erkenning na jarenlange klachten over fraude: ’Eerste keer dat een grote speler in de sector wordt aangepakt’ 

© Istock
Karin Eeckhout

De Vlaamse overheid heeft de erkenning ingetrokken van ACC Dienstencheques, een dochterbedrijf van Domestic Services dat 600 huishoudhulpen tewerk stelt in Oost- en West-Vlaanderen. De intrekking gebeurt na jarenlange klachten over fraude en inbreuken op de sociale wetgeving. ‘Dat een van de grotere spelers in de sector eindelijk wordt aangepakt, is een belangrijk signaal.’  

Grootschalige fraude met tijdelijke werkloosheid, dienstencheques die onterecht werden gebruikt voor het poetsen van kantoren en vakantiehuizen, inbrengen van fictieve prestaties,.. Het is een lange lijst van klachten die ACC Dienstencheques de voorbije jaren te laste werden gelegd. ‘Al sinds 2018 liep er bij de sociale inspectie een dossier tegen het bedrijf’, zegt Issam Benali, federaal secretaris bij ABVV Dienstencheques, ‘maar ACC deed ondertussen lustig verder.’

Het dossier van ACC kwam in april vorig jaar op de agenda van de Vlaamse erkenningscommissie, waar de sociale partners eensgezind waren dat het bedrijf gestopt moest worden. ‘Ook de werkgevers in de sector waren het daarmee eens, wat toch wat wil zeggen’, aldus Benali. Een jaar later heeft de Vlaamse overheid met de intrekking van de erkenning van ACC dus de beslissing van de erkenningscommissie bevestigd. Ondertussen loopt trouwens ook nog een strafdossier tegen ACC-zaakvoerder Johan Goossens. 

Als vakbond zijn jullie tevreden met die beslissing?

Issam Benali: Het is positief dat de overheid eindelijk een bedrijf van die omvang durft aan te pakken. Wellicht hebben de vakbondsacties van de huishoudhulpen en de media-aandacht voor de wantoestanden geholpen. Het is vooral een belangrijk signaal in een sector waar men de regels al eens naast zich neer durft te leggen. In het verleden zijn wel al kleinere bedrijven aangepakt voor fraude met dienstencheques, maar ACC is een van de grotere spelers, en in die zin is deze beslissing een primeur. Wij hopen vooral dat de démarche zal leiden tot betere arbeidsomstandigheden in de sector.

Maar er verliezen wel 600 mensen hun job.

Benali: We begrijpen dat dit onzekerheid met zich meebrengt voor de werknemers van ACC, maar we zijn er wel van overtuigd dat ze een nieuwe job zullen vinden bij een betere werkgever. Er staan momenteel honderden vacatures voor huishoudhulpen in Oost- en West-Vlaanderen open, en uit ervaring weten we dat klanten geneigd zijn om mee over te stappen naar de nieuwe werkgever van hun vertrouwde huishoudhulp. Wij hebben het bericht over de intrekking van de erkenning eerder vandaag op onze Facebookpagina gepost, en in de comments hebben andere dienstenchequebedrijven daar al laten weten dat ze mensen zoeken.

Kunnen die mensen meteen elders een nieuw arbeidscontract tekenen?

Benali: Nee, daarvoor is er nog te veel onduidelijkheid. De intrekking gaat in op 1 mei. Vanaf die dag kan ACC geen dienstencheques meer innen en zijn huishoudhulpen dus geen prestaties meer laten uitvoeren. Maar dat wil niet zeggen dat het arbeidscontract van de huishoudhulpen ook stopt. Het arbeidsrechtelijke aspect staat los van die erkenning. Zal ACC als werkgever zijn activiteiten stopzetten en zijn medewerkers ontslaan? Gaat het bedrijf failliet? Zal het worden overgenomen? Dat weten we op dit moment nog niet. We hopen daarover zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Wij raden de huishoudhulpen van ACC aan om zich te informeren bij hun vakbond of bij de VDAB, en willen hen ook op het hart drukken om vooral geen enkel document te tekenen dat hun werkgever hen zou voorleggen.

Voor de vakbonden bewijst de ACC-case nog maar eens dat aan de subsidies voorwaarden moeten worden gekoppeld? 

Benali: Om in aanmerking te komen voor subsidies zouden dienstenchequebedrijven inderdaad moeten kunnen bewijzen dat ze zich houden aan de sociale wetgeving. De arbeidsomstandigheden in de sector moeten echt beter. We zijn tevreden dat de politieke partijen Vooruit en Groen de voorwaarde voor betere arbeidsomstandigheden in hun verkiezingsprogramma’s hebben opgenomen. Daar moet in de volgende regeerperiode eindelijk werk van gemaakt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content