De Roma annuleert ‘Queer Iftar’: veiligheid niet gegarandeerd

Archiefbeeld van de Roma in Borgerhout © Belga

In Antwerpen heeft zaal De Roma in Borgerhout het evenement Queer Iftar op 31 maart geannuleerd om veiligheidsredenen. Het was de bedoeling om een veilige ruimte te creëren voor moslims uit de lgbtqia+-community om een iftar te vieren, de maaltijd die moslims mogen nuttigen na zonsondergang.

Queer Iftar was een gezamenlijk initiatief van De Roma en de vzw Merhaba, om lgbtqia+-moslims samen te brengen en die twee delen van hun identiteit een plaats te geven en bespreekbaar te maken tijdens een iftar. “Het is voor velen een gevoelig thema op verschillende manieren”, stelt De Roma in een mededeling. “Voor sommige moslims die geen deel uitmaken van de lgbtqia+-community, gaat deze combinatie in tegen hun geloof. De Roma en Merhaba wilden de beleving en het wederzijds respect ondersteunen, zonder provocaties en met de nodige gedragsregels om ieders veiligheid te garanderen.”

Daar knelt nu blijkbaar het schoentje, want volgens De Roma moet uit “tal van signalen” worden afgeleid dat de gewenste “safe space” niet kan worden gegarandeerd. “Ook al vinden we het thema en de behoeften van de betrokken deelnemers bijzonder belangrijk, hun en onze veiligheid zijn prioritair”, klinkt het. “Dit betekent niet dat we het onderwerp niet meer zullen aansnijden. Misschien op een andere manier, misschien op een ander moment.”

De annulatie komt er uitgerekend op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

In een reactie stelt Vlaams parlementslid en Antwerp districtraadslid Orry Van de Wauwer (CD&V) te hopen dat de Queer Iftar toch kan plaatsvinden. “Het is niet makkelijk voor jongeren om uit te komen voor hun seksuele geaardheid. Zeker voor jongeren die gelovig zijn is dit nog moeilijker.” Daarom hoopt Van de Wauwer dat de stad bekijkt hoe zij de veiligheid van het evenement kan verzekeren.

Partner Content