Aartsbisschop André Léonard vindt dat homoseksuelen celibatair moeten blijven en leven in onthouding. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. Léonard spreekt zich in het interview ook uit tegen het homohuwelijk. Hij heeft er geen probleem mee dat twee mannen of vrouwen beslissen samen te leven. "Dat is hun zaak", zegt hij. Als ze echter zekerheid willen op het fiscale vlak of voor een erfenis "zijn er andere formules dan het huwelijk".

De holebi-organisaties zijn erg verontwaardigd over de uitspraken van Léonard. "Alsof homoseksualiteit alleen met seks te maken heeft", zegt Michiel Vanackere van 'Wel Jong Niet Hetero'. "Hiermee bevestigt Léonard het vooroordeel dat holebi's er een promiscue seksleven op nahouden. Zo plaatst hij de hele holebigemeenschap wéér in een slecht daglicht."

Ook holebi-en transgenderkoepel Çavaria was 'not amused'. "Léonard roept ons op onze seksualiteit te negeren. Wij roepen op om Léonards oproepen te negeren."

"Kerk moet verantwoordelijkheid opnemen"

Çavaria is ontgoocheld over de uitlatingen van de aartsbisschop. "Je zou verwachten dat de kerkleiders intussen wel al hebben ingezien dat hun afwijzing van homoseksualiteit gerecupereerd wordt door anderen, zowel overheden als individuen, om homofobe daden en zelfs geweld te legitimeren", zegt Fran Bambust van çavaria.

Bambust wijst kerkelijke en politieke leiders op hun verantwoordelijkheid. "Ik zou dat ze hun verantwoordelijkheid wel zouden inzien wanneer een doodstraf voor homo's wordt verdedigd met religieuze citaten, of wanneer ouders hun homoseksuele kinderen nog weigeren te zien omwille van een kerkelijke afkeuring. Daartegen zouden ze moeten preken: tegen moord en afwijzing in hun naam, niet tegen het al dan niet samen liggen van twee mannen of vrouwen", luidt het.

De holebi- en transgenderkoepel is wel blij met enkele nuances die de aartsbisschop in zijn interview mee gaf. Zo maakte Léonard het onderscheid tussen gedrag en mens. "Hij zegt geen holebi's te veroordelen, en maakt van hun homoseksualiteit ook geen ethische zaak: je bent nu eenmaal zo, herhaalt hij, en daar kun je niks aan doen", luidt het. Çavaria nodigt de aartsbisschop uit voor een diepgaand gesprek. (Belga/EA)

Aartsbisschop André Léonard vindt dat homoseksuelen celibatair moeten blijven en leven in onthouding. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. Léonard spreekt zich in het interview ook uit tegen het homohuwelijk. Hij heeft er geen probleem mee dat twee mannen of vrouwen beslissen samen te leven. "Dat is hun zaak", zegt hij. Als ze echter zekerheid willen op het fiscale vlak of voor een erfenis "zijn er andere formules dan het huwelijk". De holebi-organisaties zijn erg verontwaardigd over de uitspraken van Léonard. "Alsof homoseksualiteit alleen met seks te maken heeft", zegt Michiel Vanackere van 'Wel Jong Niet Hetero'. "Hiermee bevestigt Léonard het vooroordeel dat holebi's er een promiscue seksleven op nahouden. Zo plaatst hij de hele holebigemeenschap wéér in een slecht daglicht." Ook holebi-en transgenderkoepel Çavaria was 'not amused'. "Léonard roept ons op onze seksualiteit te negeren. Wij roepen op om Léonards oproepen te negeren." "Kerk moet verantwoordelijkheid opnemen" Çavaria is ontgoocheld over de uitlatingen van de aartsbisschop. "Je zou verwachten dat de kerkleiders intussen wel al hebben ingezien dat hun afwijzing van homoseksualiteit gerecupereerd wordt door anderen, zowel overheden als individuen, om homofobe daden en zelfs geweld te legitimeren", zegt Fran Bambust van çavaria. Bambust wijst kerkelijke en politieke leiders op hun verantwoordelijkheid. "Ik zou dat ze hun verantwoordelijkheid wel zouden inzien wanneer een doodstraf voor homo's wordt verdedigd met religieuze citaten, of wanneer ouders hun homoseksuele kinderen nog weigeren te zien omwille van een kerkelijke afkeuring. Daartegen zouden ze moeten preken: tegen moord en afwijzing in hun naam, niet tegen het al dan niet samen liggen van twee mannen of vrouwen", luidt het. De holebi- en transgenderkoepel is wel blij met enkele nuances die de aartsbisschop in zijn interview mee gaf. Zo maakte Léonard het onderscheid tussen gedrag en mens. "Hij zegt geen holebi's te veroordelen, en maakt van hun homoseksualiteit ook geen ethische zaak: je bent nu eenmaal zo, herhaalt hij, en daar kun je niks aan doen", luidt het. Çavaria nodigt de aartsbisschop uit voor een diepgaand gesprek. (Belga/EA)