"Aan de kust rijden hoogstens drie buslijnen. In Brugge rijdt maar tien procent en in de Westhoek is de dienstverlening ook beperkt. In heel West-Vlaanderen rijdt zowat zestig procent van de bussen", zegt woordvoerder Dirk Schockaert.

De Lijn begrijpt de staking niet. "We zijn onze besparingsronde gestart met eerst zelf de broekriem aan te spannen. Er is gesnoeid op het marketingbudget. Er kwam een wervingsstop en enkele strategische projecten zijn uitgesteld. Nu is het de beurt aan een optimalisatie van de dienstverlening", zegt Schockaert.

"Op lijnen waar de bussen vlotter kunnen rijden omdat we eerder in vrije busbanen hebben geïnvesteerd, wordt de rijtijd bijgesteld. In april hebben we een test uitgevoerd met de kusttram. Die reed om de 20 minuten in plaats van om het kwartier. Toen kwam er geen enkele opmerking van de chauffeurs over capaciteit- of doorstromingsproblemen. Vandaag kan dit niet meer." De Lijn beklemtoont dat aan de rusttijden niet wordt geraakt.

Toeristen

De staking raakt volgens De Lijn vooral de reizigers en de toeristische sector. "Veel toeristen trekken op een dag met minder zon naar een evenement of attractie in een andere badplaats en gebruiken daarvoor de kusttram", besluit Schockaert.

Donderdagmorgen gaan vakbonden en De Lijn opnieuw rond de tafel zitten. "We wachten op de reactie van de vakbonden op de tegenvoorstellen die we hen overmaakten na de jongste gesprekken", zegt Schockaert.

"Aan de kust rijden hoogstens drie buslijnen. In Brugge rijdt maar tien procent en in de Westhoek is de dienstverlening ook beperkt. In heel West-Vlaanderen rijdt zowat zestig procent van de bussen", zegt woordvoerder Dirk Schockaert. De Lijn begrijpt de staking niet. "We zijn onze besparingsronde gestart met eerst zelf de broekriem aan te spannen. Er is gesnoeid op het marketingbudget. Er kwam een wervingsstop en enkele strategische projecten zijn uitgesteld. Nu is het de beurt aan een optimalisatie van de dienstverlening", zegt Schockaert. "Op lijnen waar de bussen vlotter kunnen rijden omdat we eerder in vrije busbanen hebben geïnvesteerd, wordt de rijtijd bijgesteld. In april hebben we een test uitgevoerd met de kusttram. Die reed om de 20 minuten in plaats van om het kwartier. Toen kwam er geen enkele opmerking van de chauffeurs over capaciteit- of doorstromingsproblemen. Vandaag kan dit niet meer." De Lijn beklemtoont dat aan de rusttijden niet wordt geraakt. Toeristen De staking raakt volgens De Lijn vooral de reizigers en de toeristische sector. "Veel toeristen trekken op een dag met minder zon naar een evenement of attractie in een andere badplaats en gebruiken daarvoor de kusttram", besluit Schockaert. Donderdagmorgen gaan vakbonden en De Lijn opnieuw rond de tafel zitten. "We wachten op de reactie van de vakbonden op de tegenvoorstellen die we hen overmaakten na de jongste gesprekken", zegt Schockaert.