Vlaanderen wil er zich pas over buigen als het Belgische Energie- en Klimaatplan van federaal minister Marie Christine Marghem er ligt en dat wordt pas eind dit jaar verwacht.

Een kleine dertig landen hebben woensdag op de klimaattop opgeroepen om het tempo van de strijd tegen de klimaatverandering te versnellen. Nederland en Luxemburg, mede-ondertekenaars van een Benelux-verklaring aan de Europese Unie voor meer klimaatambitie, ondertekenden de tekst.

België was (nog) niet in staat te tekenen, bij gebrek aan akkoord van de Vlaamse regering. "Vlaanderen moet er nog over nadenken, en heeft geen 'nee' gezegd", zei Marghem in Polen. Volgens haar bleef de deur op een kier voor een latere ondertekening.

Na de Vlaamse ministerraad van vrijdag valt te horen dat Vlaanderen zich pas over de vraag zal buigen als het Energie- en Klimaatplan af is. Het heeft geen zin om grotere ambities te formuleren als niet duidelijk is op welke manier die kunnen worden gehaald, is de redenering.

De Vlaamse regering hanteert dus hetzelfde standpunt als bij de verdeling van de klimaatinspanningen voor de periode van 2020 tot 2030. Marghem zei vorige week daar al aan te willen beginnen, maar ook toen liet minister Joke Schauvliege weten het nationale plan af te wachten.

Vlaanderen wil er zich pas over buigen als het Belgische Energie- en Klimaatplan van federaal minister Marie Christine Marghem er ligt en dat wordt pas eind dit jaar verwacht.Een kleine dertig landen hebben woensdag op de klimaattop opgeroepen om het tempo van de strijd tegen de klimaatverandering te versnellen. Nederland en Luxemburg, mede-ondertekenaars van een Benelux-verklaring aan de Europese Unie voor meer klimaatambitie, ondertekenden de tekst. België was (nog) niet in staat te tekenen, bij gebrek aan akkoord van de Vlaamse regering. "Vlaanderen moet er nog over nadenken, en heeft geen 'nee' gezegd", zei Marghem in Polen. Volgens haar bleef de deur op een kier voor een latere ondertekening. Na de Vlaamse ministerraad van vrijdag valt te horen dat Vlaanderen zich pas over de vraag zal buigen als het Energie- en Klimaatplan af is. Het heeft geen zin om grotere ambities te formuleren als niet duidelijk is op welke manier die kunnen worden gehaald, is de redenering. De Vlaamse regering hanteert dus hetzelfde standpunt als bij de verdeling van de klimaatinspanningen voor de periode van 2020 tot 2030. Marghem zei vorige week daar al aan te willen beginnen, maar ook toen liet minister Joke Schauvliege weten het nationale plan af te wachten.