Openbaar ministerie verloor uitleveringsdossier Lassoued jaar lang uit het oog

Procureur-generaal Johan Delmulle en russels procureur des Konings Tim De Wolf op een persconferentie op 22 oktober 2023. © Belga

Sinds 12 september 2022 was het Brussels Parket het uitleveringsdossier van Abdessalem Lassoued uit het oog verloren. Dat heeft Brussels procureur des Konings Tim De Wolf zondagochtend toegegeven tijdens een persconferentie in Brussel.

Na twee notities op het dossier, verdween het in een kast. Een halfjaarlijkse controle van de lopende dossiers werd in het voorjaar overgeslagen.

“Ernstige onderbemanning speelde een rol, maar is geen rechtvaardiging.”

Het feitenrelaas van het dossier eindigde dus op die 12de september. Lassoued ontsnapte in januari 2011 uit de gevangenis in Tunesië, nadat hij in 2005 tot meer dan 26 jaar cel veroordeeld was voor twee moordpogingen. De Tunesische autoriteiten seinden hem via Interpol met het oog op uitlevering. Op 22 augustus kreeg het parket van Brussel een kopie, op 8 september werden daar door Tunesië nog extra bijlagen aan toegevoegd.


“Bij analyse van het dossier kan vastgesteld worden dat het op 12 september door de administratie van het parket werd voorbereid en dat daarbij op het dossier twee vragen genoteerd werden voor de behandelende magistraat. Geen van de betrokken collega’s herinnert zich wat er vervolgens is gebeurd met het dossier. Er is geen spoor van een verdere behandeling”, las De Wolf voor. Hij veronderstelt dat het dossier verder mondeling werd besproken. Mogelijk vroeg de magistraat de administratie om het later voor te leggen omwille van te veel dringende dossiers.


De waarnemend procureur benadrukte ook dat alleen een verloop van de feiten gezocht werd, geen excuses. Ook de onderbemanning is geen rechtvaardiging voor wat er gebeurde: “Een jaar later had het dossier behandeld moeten zijn. De samenleving heeft niet gekregen waar ze recht op heeft en dat kwetst ons verantwoordelijkheidsgevoel diep”, aldus De Wolf. In de komende periode zal het parket zijn werkprocessen doorlichten om te verbeteren in de toekomst.

Procureur-generaal Delmulle neemt het op voor betrokken magistraat

Johan Delmulle, Brussels procureur-generaal, betreurt de aanvallen op de magistraat die het uitleveringsdossier van Lassoued uit het oog verloor. Delmulle nam zondag het woord na een uiteenzetting van waarnemend Brussels procureur des Konings Tim De Wolf over het dossier. “Vanaf morgen/maandag volgt een formeel onderzoek wat er gebeurd is, we kijken wat kan worden verbeterd”, aldus Delmulle.

Omdat het dossier verloren geraakte, bleef Abdesalem Lassoued -een 45-jarige Tunesiër- op vrije voeten. Hij pleegde uiteindelijk maandag een aanslag in Brussel, waarbij twee Zweden om het leven kwamen. De man werd gezocht voor twee moordpogingen waarvoor hij in Tunesië 26 jaar cel kreeg, maar er ontsnapte uit de gevangenis.  In de pers werd de afgelopen dagen het profiel van de magistraat uitgebreid toegelicht. “Op dit ogenblik wordt er publiekelijk geoordeeld over de betrokken magistraat”, sprak Delmulle de verzamelde pers toe. “Ik betreur dat ten zeerste. Er is een groot maatschappelijk belang, maar de magistraat moet zich kunnen verdedigen.”  

Het parket zal met de magistraat “objectief en sereen” een onderzoek uitvoeren over wat is misgelopen. 

Tegelijk is Delmulle tevreden met de structurele maatregelen die de regering zaterdag nam. Het kader van 119 magistraten zal volledig gevuld worden en met vijf posities uitgebreid worden. “Het is belangrijk dat dit gebeurt met extra budget”, waarschuwt Delmulle. “Het kan niet de bedoeling zijn dat dit gebeurt met het reguliere budget van het openbaar ministerie. Dat zou ten nadele zijn van andere parketten en arbeidsauditoraten, die al in precaire situaties verkeren.”

“Eindelijk is er ook een oplossing voor de positie van procureur des Konings in Brussel”, was Delmulle dankbaar. “Ik vraag daar al jarenlang naar, bij elke mercuriale ben ik erop teruggekomen. Ik ben zowel als magistraat als als burger blij dat de regering de knoop doorhakt. Dit zal de gelijkaardige situatie van de Brusselse arbeidsauditeur ook regulariseren.”

Partner Content