Dat zegt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in een interview met De Standaard. Over de uitvoering van de afgesproken maatregelen in de strijd tegen het terrorisme door de lidstaten, is de Luxemburger minder positief.

"Het Europees Parlement draalt met de wetgeving over de uitwisseling van gegevens van luchtvaartpassagiers, terwijl het zich zou moeten haasten", zegt hij. "Maar had men de aanslagen in Brussel kunnen beletten als dat al was gebeurd, of als de strengere wetgeving op vuurwapens al was goedgekeurd? Ik verzet me ook tegen het gemak waarmee men zegt dat in dat geval de aanslagen niet zouden hebben plaatsgevonden."

Juncker is het in elk geval niet eens met het beeld van België als 'failed state'. "Dat zij die zonder fout zijn, de eerste steen werpen. Er was toch terrorisme in Groot-Brittannië, of in Duitsland in de jaren zeventig en tachtig? Er was terrorisme in Spanje en in Italië, er vielen recentelijk slachtoffers in Frankrijk. Dat men de Belgen de les niet begint te spellen!"

'Triest maar niet wanhopig'

De Commissievoorzitter twijfelt er niet aan dat de terreuraanslagen ook tegen Europa gericht waren. "De terroristen wilden Europa in het hart treffen. Waarom wilden ze anders die verwerpelijke aanslag zo dicht bij de Europese instellingen plegen?"

Zelf voelt hij zich "triest maar niet wanhopig"' "Ik heb jongeren - Belgen en niet-Belgen - zien zingen. Tegenover die daden van haat stellen zij een boodschap van liefde."

Hij geeft de Belgen een pluim "omdat ze weerstand bieden, de armen niet laten zakken en op een dappere manier blijk geven van tolerantie. En dat op een moment dat alles ons uitnodigt om niet tolerant te zijn. De Belgen mogen vandaag trots zijn op zichzelf, ze zijn het niet vaak genoeg."

(Belga/RR)

Dat zegt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in een interview met De Standaard. Over de uitvoering van de afgesproken maatregelen in de strijd tegen het terrorisme door de lidstaten, is de Luxemburger minder positief. "Het Europees Parlement draalt met de wetgeving over de uitwisseling van gegevens van luchtvaartpassagiers, terwijl het zich zou moeten haasten", zegt hij. "Maar had men de aanslagen in Brussel kunnen beletten als dat al was gebeurd, of als de strengere wetgeving op vuurwapens al was goedgekeurd? Ik verzet me ook tegen het gemak waarmee men zegt dat in dat geval de aanslagen niet zouden hebben plaatsgevonden." Juncker is het in elk geval niet eens met het beeld van België als 'failed state'. "Dat zij die zonder fout zijn, de eerste steen werpen. Er was toch terrorisme in Groot-Brittannië, of in Duitsland in de jaren zeventig en tachtig? Er was terrorisme in Spanje en in Italië, er vielen recentelijk slachtoffers in Frankrijk. Dat men de Belgen de les niet begint te spellen!" De Commissievoorzitter twijfelt er niet aan dat de terreuraanslagen ook tegen Europa gericht waren. "De terroristen wilden Europa in het hart treffen. Waarom wilden ze anders die verwerpelijke aanslag zo dicht bij de Europese instellingen plegen?"Zelf voelt hij zich "triest maar niet wanhopig"' "Ik heb jongeren - Belgen en niet-Belgen - zien zingen. Tegenover die daden van haat stellen zij een boodschap van liefde."Hij geeft de Belgen een pluim "omdat ze weerstand bieden, de armen niet laten zakken en op een dappere manier blijk geven van tolerantie. En dat op een moment dat alles ons uitnodigt om niet tolerant te zijn. De Belgen mogen vandaag trots zijn op zichzelf, ze zijn het niet vaak genoeg."(Belga/RR)