"De Moslimexecutieve werkt suboptimaal, mist geloofwaardigheid en is aan hervorming toe. Een nieuwe, professionele gesprekspartner is nodig. Nu het nog kan, moet de schade in het DNA van de prille Belgische islam worden hersteld", schrijft Itinera-medewerker Bilal Benyaich in de nieuwjaarsbrief van de denktank Itinera. Ander voorstel dat opvalt in de reeks beleidsthema's die gecoverd worden in de Nieuwjaarsbrief voor 2016: het aanbieden van "welkomstcontracten" aan vluchtelingen om hen sneller op de arbeidsmarkt te krijgen.

"Het is hoog tijd dat de georganiseerde islam in ons land een spiegel wordt voorgehouden", aldus Bilal Benyaich. "We moeten de overstap maken van de 'islam in België' naar een 'Belgische islam'. Op beleidsvlak kunnen hier zowel de federale minister van Justitie als de Gemeenschappen en Gewesten een rol spelen."

"Vandaag is slechts een kleine minderheid van de moskeeën in België erkend", vervolgt de Itinera-expert. "Deze dynamiek zou omgedraaid moeten worden: op termijn moeten er vooral erkende moskeeën zijn. En de niet-erkende moskeeën, de doe-het-zelfmoskeetjes, moeten bekend zijn bij de autoriteiten. Zij die haat zaaien of geweld verheerlijken moeten de deuren sluiten."

Een andere maatschappelijke uitdaging is de toestroom van duizenden vluchtelingen. Daarbij is er nood aan een snelle toeleiding van deze mensen naar de arbeidsmarkt. Itinera wil dat aan die de vluchtelingen "welkomstcontracten" worden aangeboden. "De techniek van de ingroeibanen voor jongeren kan ons inspireren om vluchtelingen op te nemen in een duaal stageparcours waarbij de overheid ondersteunt maar ook de werkgevers het engagement nemen tot opleiding en activiteit, met een lagere totaalkost dan bij reguliere arbeid.

Een dergelijk inloopcontract kan er dan in slagen om vluchtelingen snel, met minder kosten voor overheid en werkgever, en met effectieve arbeidsparticipatie, tot intrede in de arbeidsmarkt te brengen", schrijft Itinera-medewerker Marc De Vos. (Belga/JH)

"De Moslimexecutieve werkt suboptimaal, mist geloofwaardigheid en is aan hervorming toe. Een nieuwe, professionele gesprekspartner is nodig. Nu het nog kan, moet de schade in het DNA van de prille Belgische islam worden hersteld", schrijft Itinera-medewerker Bilal Benyaich in de nieuwjaarsbrief van de denktank Itinera. Ander voorstel dat opvalt in de reeks beleidsthema's die gecoverd worden in de Nieuwjaarsbrief voor 2016: het aanbieden van "welkomstcontracten" aan vluchtelingen om hen sneller op de arbeidsmarkt te krijgen."Het is hoog tijd dat de georganiseerde islam in ons land een spiegel wordt voorgehouden", aldus Bilal Benyaich. "We moeten de overstap maken van de 'islam in België' naar een 'Belgische islam'. Op beleidsvlak kunnen hier zowel de federale minister van Justitie als de Gemeenschappen en Gewesten een rol spelen." "Vandaag is slechts een kleine minderheid van de moskeeën in België erkend", vervolgt de Itinera-expert. "Deze dynamiek zou omgedraaid moeten worden: op termijn moeten er vooral erkende moskeeën zijn. En de niet-erkende moskeeën, de doe-het-zelfmoskeetjes, moeten bekend zijn bij de autoriteiten. Zij die haat zaaien of geweld verheerlijken moeten de deuren sluiten." Een andere maatschappelijke uitdaging is de toestroom van duizenden vluchtelingen. Daarbij is er nood aan een snelle toeleiding van deze mensen naar de arbeidsmarkt. Itinera wil dat aan die de vluchtelingen "welkomstcontracten" worden aangeboden. "De techniek van de ingroeibanen voor jongeren kan ons inspireren om vluchtelingen op te nemen in een duaal stageparcours waarbij de overheid ondersteunt maar ook de werkgevers het engagement nemen tot opleiding en activiteit, met een lagere totaalkost dan bij reguliere arbeid. Een dergelijk inloopcontract kan er dan in slagen om vluchtelingen snel, met minder kosten voor overheid en werkgever, en met effectieve arbeidsparticipatie, tot intrede in de arbeidsmarkt te brengen", schrijft Itinera-medewerker Marc De Vos. (Belga/JH)