Humanitaire visa: Syrische gemeenschap luidde in oktober de alarmbel

Een Kamerlid leest de persmededeling van de 'European Syriac Union' over mogelijke fraude in het proces van het toekennen van humanitaire visa. © Belga

De Syrische Gemeenschap in Europa heeft op 11 oktober 2018 vanuit Brussel een brief naar een honderdtal personen gestuurd om hen te waarschuwen voor de praktijken van een ‘gang’ die optrad in de hervestiging van christenen uit Syrië in België.

De covoorzitter en de verantwoordelijke voor buitenlandse aangelegenheden van de ‘European Syriac Union’ verwijzen naar de praktijken van zes personen uit België die christenen uit Syrië tussen 3.000 en 14.000 euro vroegen voor hun praktijken. ‘Een van hen werkt met een lid van het Belgisch parlement wiens naam we kennen. Deze activiteit is crimineel en moet worden gemeld aan Justitie. Maar er rijst nog een vraag: waarom werkt het consulaat-generaal van België (in Libanon, nvdr) samen met die ‘gang’?’, schrijven ze. ‘Het is een schandaal en dat moet onmiddellijk stoppen’.

Eerder deze week kwam het N-VA-gemeenteraadslid Melikal Kucam in opspraak omdat hij duizenden euro’s zou hebben gevraagd om christenen uit Syrië aan humanitaire visa te helpen. De man was tussenpersoon voor het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Francken heeft zich intussen burgerlijke partij gesteld, net als de huidige ontslagnemende regering trouwens.

‘Ik wil volledige klaarheid. Hoe kon zo’n smokkel plaatsvinden? Mogen we echt geloven dat voormalig staatssecretaris Francken niet op de hoogte was? Meer algemeen is er een politieke verantwoordelijkheid van de hele regering. Waarom werd die verantwoordelijkheid alleen in handen van Francken gelaten?’, wil Kamerlid Georges Dallemagne (cdH) weten.

Kucam ontkent betrokkenheid, wel verhalen ‘gemeld aan kabinet Francken’

Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam is donderdag door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensensmokkel, passieve omkoping, afpersing en criminele organisatie, maar ontkent zelf elke betrokkenheid. Zijn advocaat Frank Coel zegt donderdag aan VRT Nieuws dat zijn cliënt wel ‘via via’ informatie had vernomen over geldstromen naar ‘passeurs en reisbureau’s’, maar dat hij dat toen ook gemeld heeft aan het kabinet van toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

‘Volgens de informatie waarover we beschikken zijn er voornamelijk geldstromen te traceren naar passeurs en reisbureau’s die mensen moesten overbrengen van Syrië naar Libanon, en niet naar meneer Kucam zelf’, zegt Coel, wiens cliënt dat ‘via via’ heeft mogen vernemen.

Coel beklemtoont dat het geld niet in handen is gekomen van Melikan Kucam. ‘En mijn cliënt heeft dit zelfs in juli gemeld aan het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken’, besluit zijn advocaat. Kucam verschijnt dinsdag voor de raadkamer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content