Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Niels Saelens
door Niels Saelens

Trump heeft het land verlaten

Trump is omstreeks 21 uur aan boord van Air Force One vertrokken vanop de luchthaven in Melsbroek, stelt Belga ter plaatse vast.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Macron vroeg Trump geen "overhaaste beslissing" over klimaatakkoord van Parijs te nemen

Macron heeft donderdag Washington gevraagd om geen "overhaaste beslissing" te nemen over het klimaatakkoord van Parijs. Dat zei hij tijdens een persconferentie na afloop van zijn ontmoeting met VS-president Donald Trump.

"Ik heb respect voor het feit dat hij het akkoord van Parijs opnieuw bekijkt", zei Macron. "Maar mijn wens is dat de Verenigde Staten geen overhaaste beslissing nemen over die kwestie."

"Ik heb hem herinnerd aan het belang van het akkoord voor ons, het belang van die engagementen voor de internationale gemeenschap", zei Macron, als antwoord op een vraag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. "Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om het mondiale karakter te behouden van dit engagement, het eerste in zijn soort."

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Muren zijn niet succesvol'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft voor de NAVO-bondgenoten in Brussel het belang van open samenlevingen beklemtoond. "Niet uitsluiting en niet muren zijn succesvol, maar open samenlevingen, die op gemeenschappelijke waarden zijn opgebouwd", aldus Merkel. Een van haar toehoorders was de Amerikaanse president Donald Trump, die een muur wil oprichten aan de Amerikaanse grens met Mexico.

Merkel bedankte de NAVO-bondgenoten voor de steun bij de eenmaking van Duitsland. Ze gaf een toespraak in het nieuwe hoofdkwartier van de verdragsorganisatie. Daar is een gedenkteken onthuld: een deel van de Berlijnse Muur.

Premier Charles Michel bedankte Angela Merkel uitdrukkelijk voor het gebaar. Hij sprak van een "krachtig moment" en blikte kort terug naar de dag waarop de muur viel. Michel was toen veertien jaar oud en besefte naar eigen zeggen meteen dat het een "bepalend moment" zou zijn in de geschiedenis.

"De Berlijnse Muur is een symbool van ons gedeeld verleden", zei eerder ook Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Een muur "om mensen binnen en ideeën buiten te houden", zei hij.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Politie rekent alle betogers aan toegangsweg NAVO in

De betogers die Donald Trump met een menselijke ketting de weg probeerden te versperren naar het NAVO-hoofdkwartier in Haren, worden allemaal bestuurlijk aangehouden. De actievoerders mochten tot 16.00 uur blijven, maar hielden zich daar niet aan, waarop de politie besloot in te grijpen.

Een agent deelde de beslissing omstreeks 16.40 uur mee aan de betogers, wat heel wat boegeroep van de groep opleverde. Een deel van hen weigert met de agenten mee te gaan, anderen bieden minder weerstand. Incidenten zijn er voorlopig niet. Het waterkanon dat al enkele uren klaarstaat, moest nog niet worden ingezet.

De groep van naar schatting 100 mensen bestaat voornamelijk uit Franstalige jongeren. Volgens een van de betogers is er geen eenduidige organisatie, maar gaat het om een "burgercollectief".

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Terroristen zijn losers

Tijdens de NAVO-bijeenkomst veroordeelde Trump in zijn gekende stijl de aanslag in Manchester. Na een moment stilte riep hij de NAVO-lidstaten op de strijd tegen terreur op te voeren. "We moeten de terroristen wegjagen en nooit meer toelaten", zei hij. Hij noemde de terroristen daarbij losers. "Iedere terreurdaad is een barbaarse aanval op onze samenleving", ging hij verder.

De president heeft ook uitgehaald naar andere lidstaten die de beoogde twee procent aan defensie-uitgaven niet halen. "De lidstaten van de NAVO moeten eindelijk hun eerlijk deel betalen", zei hij, terwijl de andere staats- en regeringsleiders van de lidstaten op een rij hem aanhoorden.

De NAVO-bondgenoten gingen in 2014 het engagement aan om tegen 2024 twee procent van hun bbp te spenderen aan defensie. Tijdens zijn toespraak herinnerde Trump eraan dat slechts vijf lidstaten die drempel halen. Hij oordeelde dat de resterende 23 landen de NAVO "enorme sommen geld" schuldig zijn van de voorbije jaren, waarin die twee procent niet werd gehaald. België is op dat vlak een van de slechtste leerlingen van de klas.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Trump aangekomen op de NAVO-bijeenkomst

President Trump is aangekomen op de NAVO-bijeenkomst. Hij werd ontvangen door Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Partners van NAVO-leiders bezoeken Magritte Museum

De partners van de staats- en regeringsleiders brengen, in de marge van de NAVO-bijeenkomst, een bezoek aan het Magritte Museum in Brussel. Ze krijgen er tijdens een rondleiding uitleg over het werk van de Belgische surrealistische schilder.

Het bezoek startte rond 16.10 uur, toen Melania Trump, de vrouw van de Amerikaanse president, als laatste aankwam bij het museum in het centrum van Brussel. Ook de partners van de Franse president Emmanuel Macron (Brigitte) en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (Emine) zijn bij het bezoek aanwezig.

Amélie Derbaudrenghien, de vriendin van de Belgische premier Charles Michel, is ook aanwezig. Ze treedt samen met de partner van NAVO-baas Jens Stoltenber (Ingrid Schulerud) op als gastvrouw. Ze krijgen er van Michel Draguet, de directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, een rondleiding in het museum dat meer dan 200 werken van René Magritte (1898-1967) telt.

Na het museum staat onder meer nog een bezoek aan luxueuze handtassenmerk Delvaux op het programma, maar daar zal Melania Trump niet bij aanwezig zijn.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Trump ook te laat voor NAVO-ontmoeting

Trump is zonet vertrokken richting Haren. Volgens de officiële planning moest de Amerikaanse president om 16 uur aankomen aan de NAVO-gebouwen.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Melania Trump bedankt Brussels kinderziekenhuis op Twitter

De Amerikaanse first lady Melania Trump heeft op Twitter het kinderziekenhuis Koningin Fabiola bedankt voor de ontvangst die ze er deze morgen gekregen heeft. Ze zegt ook dat ze erg genoten heeft van het bezoek.

"Dank u Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola! Ik heb genoten van het knutselen van papieren bloemen met geweldige patiënten, en van de rondleiding", zo meldt ze op @FLOTUS, het Twitter-account dat voorbehouden is voor de first lady van de VS.

Niels Saelens
door Niels Saelens

May wil Trump aanspreken over lekken na aanslag Manchester

De Amerikaanse president Donald Trump zal tijdens zijn bezoek aan de NAVO in Brussel ook aangesproken worden over de lekken in het onderzoek naar de terreuraanslag in Manchester. Dat heeft de Britse eerste minister Theresa May in Londen duidelijk gemaakt.

"Ik ga duidelijk aan president Trump zeggen dat de informatie, die door onze diensten gedeeld wordt, vertrouwelijk moet blijven", zo verklaarde de Britse eerste minister vlak voordat ze naar de NAVO-bijeenkomst in Brussel vertrok.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Terreurbestrijding en de defensieuitgaven belangrijkste agendapunten NAVO"

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg herhaalde bij zijn aankomst dat terreurbestrijding en de defensieuitgaven van de lidstaten de twee hoofdpunten zijn van het trans-Atlantische treffen. Een kleine drie jaar geleden spraken de bondgenoten af om terug meer uit te geven aan Defensie, met 2 procent van het bbp als doel na tien jaar.

In sommige landen, waaronder België, blijven de uitgaven echter dalen. Premier Charles Michel wil die krimp zo snel mogelijk stoppen. In de komende jaren zouden de militaire uitgaven dan moeten gaan stijgen, maar zelfs met het aangekondigde groeipad van 9,2 miljard euro tegen 2030 ligt de 2 procent nog steeds ver af.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Activisten proberen Trump de weg te versperren

Vlak voor de aankomst van de Amerikaanse president Donald Trump aan het NAVO-hoofdkwartier zijn een kleine honderd betogers opgedoken op het kruispunt waar de president straks vermoedelijk moet passeren. Ze proberen hem met een menselijke ketting de weg te versperren. De politie kwam meteen massaal ter plaatse, maar laat voorlopig begaan.

De actie lijkt een samenkomst van verschillende groepen te zijn. Zo zijn er gemaskerde mannen in witte pakken, mensen met roze badmutsen en ook een groepje clowns te zien. Het gaat hoofdzakelijk om jonge mensen. Er zou geen specifieke organisatie achter de actie zitten. Volgens een betoger gaat het om een burgerinitiatief.

De betogers scanderen slogans als "police partout, justice nullepart" (overal politie maar nergens gerechtigheid, red.) en noemen Trump, de politie en de NAVO "moordenaars". De politie kwam meteen massaal ter plaatse, maar laat voorlopig begaan. Op wat bengaals vuur en een rookbom na, blijft alles rustig.

BELGA
© BELGA
Niels Saelens
door Niels Saelens

Ondertussen is Erdogan aangekomen in Brussel

Tegen de achtergrond van ernstige spanningen tussen Europa en Turkije hebben Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Commissie, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezien in Brussel.

Bij zijn aankomst aan het gebouw van de Europese Raad, kort na de middag, gaf Erdogan geen verklaring. Woensdagavond nog had hij de EU nogmaals opgeroepen een beslissing te nemen over de toetreding van Turkije tot de EU. Hij wil niet dat zijn land als een schooier aan de poorten van Europa behandeld wordt. Na het begin van de ontmoeting tweette Commissiewoordvoerder Margaritis Schinas dat "de EU en Turkije moeten en zullen samenwerken".

De banden tussen Turkije en Europa waren al niet optimaal sinds de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar en de zware repressie die daarop volgde, maar ze werden nog slechter tijdens de campagne voor het recente referendum over de uitbreiding van de macht van Erdogan.

Een nieuw referendum dat Erdogan plant, over de herinvoering van de doodstraf, zou een einde maken aan de Turkse kansen op toetreding tot de EU. Ook Erdogan wordt donderdagnamiddag verwacht op de NAVO-bijeenkomst waar het nieuwe gebouw ingehuldigd zal worden.

REUTERS
© REUTERS
Niels Saelens
door Niels Saelens

Wereldpers klaar om NAVO-leiders te ontvangen op nieuw hoofdkwartier

Tientallen camera's en journalisten van over de hele wereld hebben omstreeks 14.00 uur postgevat voor de hoofdingang van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Weldra komen eerste staats- en regeringsleiders aan. Om 16 uur wordt ook president Trump verwacht en kan het echte programma beginnen.

Op en rond het nieuwe én het oude hoofdkwartier van de NAVO gelden draconische maatregelen. Ongeduldige journalisten - een pleonasme - zijn eraan voor de moeite. Materiaal wordt meermaals zorgvuldig én met honden gecheckt, de "reis" van het oude naar het nieuwe gebouw - letterlijk de straat oversteken - gebeurt per bus.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Enkele tientallen vredesactivisten wachten Trump op aan NAVO

De Amerikaanse president Donald Trump en de andere staats- en regeringsleiders die straks naar de NAVO afzakken, worden er opgewacht door enkele tientallen vredesactivisten. De beweging "Agir pour la paix" houdt er een pacifistische actie tegen kernwapens. Alles verloopt erg rustig.

De actievoerders richten hun pijlen vooral tegen de NAVO zelf, een "onnodig militair bondgenootschap", aldus organisatrice Stéphanie Demblon. "Trump komt hier straks vragen dat alle Europese lidstaten 2 procent van hun bbp investeren in defensie. Voor België betekent dat 900 miljoen euro. Dat geld komt niet zomaar uit de lucht vallen, het moet worden weggehaald uit zaken als gezondheidszorg. Dat zullen we voelen", zegt ze.

De groepering protesteert ook tegen de opslag van kernwapens op Belgisch grondgebied. "Dat moet stoppen. Er is al genoeg over gepalaverd, nu moet er actie komen", meent Demblon.

De actievoerders zijn verzameld vlak voor de veiligheidsperimeter rond het NAVO-hoofdkwartier in Haren. Voorlopig zijn het er enkele tientallen, maar volgens Demblon zijn er nog meer in aantocht. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat het uit de hand zou kunnen lopen. "We vragen al onze actievoerders om rustig te zijn en fysieke confrontatie uit de weg te gaan", aldus Demblon. Agir pour la paix blijft nog tot het einde van de NAVO-top omstreeks 16.00 uur actievoeren

Niels Saelens
door Niels Saelens

Premier en Franse president beklemtonen belang van nieuw Europees elan

Eerste minister Charles Michel en de Franse president Emmanuel Macron beklemtoonden, tijdens een perspunt voor hun ontmoeting omstreeks 11.30 uur op het Egmontpaleis, het belang van een nieuw elan voor Europa. "We staan voor een unieke kans om te handelen en beslissingen te nemen voor het Europees project", aldus Michel.

Macron volgde hem daarin. "Europa verder beheren zal onvoldoende zijn", klonk het. De premier en de president verwezen ook naar de uitstekende bilaterale banden tussen België en Frankrijk. "We hebben een gedeelde geschiedenis, we hebben dezelfde dromen en dus hebben we een gemeenschappelijke toekomst", aldus Macron.

Voor Michel was het de eerste keer dat hij Macron ontmoette als president. In maart, nog voor de Franse presidentsverkiezingen, hadden de twee elkaar informeel gezien in Brussel.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Bekijk de speech van Donald Tusk

Na zijn ontmoeting met Trump heeft Tusk een korte speech gegeven.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Wat zegt Tusk over Trump?

"Waarden en principes eerst. Dat is wat wij - Europeanen en Amerikanen - zouden moeten zeggen." Die boodschap had Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk naar eigen zeggen voor de Amerikaanse president Donald Trump tijdens hun ontmoeting donderdag.

Opvallend: Tusk zei dat hij "niet honderd procent zeker" is dat de hij en Trump hetzelfde standpunt delen over Rusland. En ook onderwerpen zoals klimaat en handel liggen nog "open".

"Wat onze samenwerking en vriendschap zijn diepste betekenis geeft, zijn de fundamentele westerse waarden zoals vrijheid, mensenrechten en respect voor de menselijke waardigheid", zo vatte Tusk samen tijdens een korte verklaring aan de pers. "Onze belangrijkste taak vandaag is het samenbrengen van de hele vrije wereld rond die waarden, niet enkel rond belangen."

Niels Saelens
door Niels Saelens

President Trump is net vertrokken aan het Europagebouw

VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken laat via de sociale media weten dat Trump op weg is naar de Amerikaanse ambassade.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Michel ontmoet Macron

Het vliegtuig van de Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag klokslag om 11 uur de wielen aan de grond gezet in Brussel. Ook hij werd op het tarmac ontvangen door premier Charles Michel en zijn partner.

BELGA
© BELGA
Niels Saelens
door Niels Saelens

Melania Trump op bezoek in het Universitair Kinderziekenhuis Fabiola

Terwijl Trump de Europese leiders ontmoet, is zijn vrouw op bezoek in het Universitair Kinderziekenhuis Fabiola. "Het werk dat jullie doen voor jullie land is inspirerend. Bedankt om het met mij te delen", pende ze neer.

De first lady wil in het kinderziekenhuis verschillende patiënten en hun familieleden ontmoeten. Meer uitleg over het bezoek wordt er niet gegeven. Ze zal geen verklaring afleggen en ook een woordvoerster van het ziekenhuis geeft geen commentaar.

VTM Nieuws
© VTM Nieuws
Niels Saelens
door Niels Saelens

Macron aangekomen in Brussel

Volgens het VTM Nieuws is de Franse president Emmanuel Macron aangekomen in Brussel. Hij zit om 12.30 uur samen met Trump voor een werklunch in de Amerikaanse ambassade.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Over het bochtig en voor Europees rechts teleurstellend parcours van Trump'

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is hard voor de eerste vier maanden in office van Amerikaans president Donald Trump: 'Van zijn beloftes die Europees rechts als muziek in de oren klonken, is voorlopig maar weinig in huis gekomen.'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Ivanka en Jared slaan Brussel over

Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president, en haar partner Jared Kushner zijn niet meegereisd naar Brussel. Ivanka koos voor een verlengd verblijf in Rome, waar ze samen met haar vader woensdagochtend de paus ontmoette. Deze ochtend zwaaide ze Rome uit op Twitter. Het koppel zou naar Washington terugkeren.

"Het was zo gepland dat ze terug naar D.C. zouden reizen na Rome", verklaarde een medewerker van het Witte Huis aan de Britste tabloid Daily Mail.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Ook voor de Russen is Trump een nachtmerrie'

Haalt Donald Trump het einde van zijn ambtstermijn? Met de aanstelling van speciaal aanklager Robert Mueller komen de banden tussen Rusland en de Trumpcampagne steeds nadrukkelijker in het vizier. De rest van de wereld kan enkel toekijken. Lees hier meer over terwijl Trump de Europese leiders ontmoet.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Weinig animo voor bezoek Trump

Het verschil met het bezoek van Trumps voorganger, Barack Obama kan niet groter zijn. Bij diens eerste bezoek aan Brussel stonden geïnteresseerden soms rijendik langs het parcours om een glimp op te vangen van het presidentiële konvooi of de president zelf. Deze ochtend waren in de omgeving van de Amerikaanse ambassade amper kijklustigen komen opdagen.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Trump is aangekomen in het Europees gebouw

De Amerikaanse president is net toegekomen aan de Europese instellingen, waar hij ontvangen werd door Europees president Donald Tusk.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Er worden geen statements verwacht

Verwacht wordt dat Donald Trump en de Europese leiders geen statements gaan maken. De ontmoeting tussen de leiders is in de eerste plaats een informeel gebeuren.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Trump te laat op afspraak

Om 10 uur zou Trump aankomen in het Europees gebouw waar hij enkele Europese leiders ontmoet. Maar hij moet nog vertrekken.

Niels Saelens
door Niels Saelens

The Hotel blijft goed afgebakende burcht

The Hotel, waar first lady Melania Trump vermoedelijk verblijft, blijft ook vandaag stevig afgebakend voor omstaanders. De aangrenzende Waterloolaan tussen de Naamsepoort en het Louizaplein is wel open voor het verkeer, zo stelt Belga ter plaatse vast.

Deze ochtend om iets voor 9.00 uur vertrok er een colonne wagens met daarin vermoedelijk Melania Trump. Op het programma van de Amerikaanse first lady staat een bezoek aan het universitair kinderziekenhuis Koning Fabiola in Brussel. Daarna krijgt ze samen met de andere first ladies een rondleiding in een boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux. Afsluiten doen de dames in het gezelschap van koningin Mathilde in de koninklijke serres van Laken.

Terwijl voorganger Barack Obama tijdens zijn bezoek aan ons land wel in The Hotel verbleef, doet president Trump dat niet. The Hotel is wel het onderdak van het gehele Amerikaanse gezelschap met de pool van journalisten en vooral medewerkers van de Secret Service die er constant aan en af gaan. Er blijft een grote perimeter afgezet rond The Hotel tot aan de Waterloolaan, die wel open is voor het verkeer tussen de Naamsepoort en het Louizaplein.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Trump in België. Verzoenende taal

Dit is hoe onze huiscartoonist Karl Meersman naar de actualiteit kijkt.

Karl Meersman
© Karl Meersman
Niels Saelens
door Niels Saelens

Protest van Greenpeace: "Resist"

Via de sociale media verspreidt Greenpeace foto's van de spandoek die boven de ambassade van de VS hangt.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Bekijk hier de livestream

U kunt het bezoek van de Amerikaanse president hier op de voet volgen.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Merkel spreekt met Obama over democratie net voor NAVO-vergadering met Trump

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoet donderdag de voormalige Amerikaanse president Barack Obama tijdens een panelgesprek over democratie in Berlijn, amper enkele uren voor ze naar Brussel reist voor een NAVO-vergadering waarbij de huidige Amerikaanse president Donald Trump aanwezig zal zijn.

Merkel en Obama nemen deel aan het panelgesprek aan de iconische Brandenburger Poort in Berlijn, van de 'Deutscher Evangelischer Kirchentag'. Het gesprek kadert in een reeks evenementen ter gelegenheid van de vijfhonderdste verjaardag van de protestantse reformatie, die ingezet werd door Maarten Luther.

Merkel en Obama hadden nauwe betrekkingen tijdens het achtjarige presidentschap van Obama, ondanks de diplomatieke spanningen tussen beide landen door de Amerikaanse spionage-activiteiten.

Na het panelgesprek zal Merkel naar Brussel afreizen voor de 'speciale vergadering' van de NAVO, waar ze de andere staats- en regeringsleiders binnen de verdragsorganisatie zal ontmoeten, onder wie ook Trump. De leden zullen onder andere over de toekomst van de NAVO spreken en de uitgaven aan defensie.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Dit is de planning van Donald Trump

Op de planning staan onder meer een bezoek aan de NAVO en een onderhoud met de Franse president Emmanuel Macron. Daarnaast heeft Trump ook een onderhoud met de Europese president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Bekijk hier de planning van de Amerikaanse president.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Greenpeace voert actie aan Amerikaanse ambassade

Actievoerders van Greenpeace voeren donderdagochtend actie in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Brussel, waar president Donald Trump de nacht heeft doorgebracht. Vijf actievoerders zitten sinds 07.30 uur op een kraan, in een zijstraat van de Belliardstraat, en hebben daar een spandoek ontrold waarop "Resist" staat.

Twee van de actievoerders hangen ook in het ijle naast het spandoek. Een helikopter van de federale politie vliegt rond boven de kraan en aan de voet van de kraan worden de actievoerders opgewacht door de Brusselse politie.

"Dit is onze manier om te waarschuwen voor de opkomst van het populisme", zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België. "Steeds vaker raken politici verkozen die vervolgens beslissingen nemen die ingaan tegen de belangen van mens en planeet, en die de strijd tegen de klimaatopwarming op losse schroeven zetten. Zoals bekend overweegt de Amerikaanse regering uit het Klimaatverdrag van Parijs te stappen, terwijl de klimaatverandering net een bedreiging voor de globale veiligheid inhoudt. Klimaat, vrede en een gezonde samenleving zijn onlosmakelijk verbonden.

Woensdag nam Greenpeace ook deel aan een grote vredesmanifestatie in de straten van Brussel. "Het mag duidelijk zijn dat wij blijven opkomen voor een groene en vredevolle toekomst, en ons blijven verzetten tegen bewapening en militaire uitgaven", aldus nog Joeri Thijs.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Weinig verkeershinder

De NAVO-top en het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump in Brussel zorgen donderdagochtend niet voor zware verkeersproblemen. Dat de top en het bezoek samenvallen met Hemelvaartsdag speelt daarbij wellicht ook een rol, aldus politiecommissaris Ilse Van de keere.

Er was op voorhand door de autoriteiten duidelijk gewaarschuwd dat het woensdag en donderdag moeilijk zou zijn om zich met de auto te verplaatsen in Brussel.

Belangrijke assen zijn verkeersvrij gemaakt. Het gaat onder meer over de klassieke veiligheidszone rond het Schumanplein (met sluiting van de Reyerstunnel), de omgeving van de NAVO (sluiting A201/Leopold III laan), de omgeving van het Paleizenplein en de Waterloolaan en de kleine ring bovengronds tussen het Louizaplein en Kunst-Wet.

Belangrijke assen als de Hertogstraat, de Wetstraat en de Belliardstraat worden tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Dat kan verscheidene uren duren.

Brussel Mobiliteit raadt aan om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. Het MIVB-net zal wel op bepaalde plaatsen hinder ondervinden van het bezoek van de Amerikaanse president. De hinder zal vooral voelbaar zijn in de omgeving van het Koninklijk Paleis, de Europese wijk, de NAVO en de luchthaven.