Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Filip Watteeuw (Groen): 'Partijen hebben zich van vijand vergist'

Oost-Vlaams lijstduwer voor het Vlaams Parlement, Filip Watteeuw (Groen), pleit voor groene deelname aan het bestuur. In Gent, waar hij schepen is, wordt zijn partij de grootste. 'Dat zijn vier opeenvolgende overwinningen', zegt Watteeuw aan Belga. Die vindt dat 'moedig, groen beleid werkt' maar betreurt ook de gitzwarte zondag in de rest van Vlaanderen.

Watteeuw vindt dat andere partijen zich tijdens de campagne te vaak tegen Groen hebben gekeerd. 'Ze hebben zich van vijand vergist', klinkt het. Die tactiek is voor de Groen-kopman niet productief gebleken.

VRT
© VRT
Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Conner Rousseau (SP.A): 'We moeten geen plaats in de regering ambiëren'

'Met deze uitslag moeten we bescheiden blijven, nu moeten we niet vertellen dat we in de regering willen zitten.' Dat zei Conner Rousseau, de Oost-Vlaamse SP.A-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, in een reactie aan vlaamparlement.tv.

Zijn partij doet het na ongeveer drie vierde van de stemmen in Oost-Vlaanderen geteld met 9,7 procent een pak slechter dan vijf jaar geleden (14,2 procent).

Over de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang had Rousseau ook een mening: 'Ik zie bij het Vlaams Belang weinig oplossingen, wel veel analyses en protest. Deels terecht, mensen hebben veel moeten inleveren de laatste jaren, en er zijn veel gemiste kansen geweest. Ik denk dat we die kansen niet opnieuw mogen missen en dat we voor een positief verhaal moeten gaan voor alle generaties.'

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Vlaams Belang haalt 30 procent in Zelzate

Met 11 procent van de stemmen geteld laat Vlaams Belang in Zelzate een winst optekenen van 23,1 procentpunten. Daarmee komt de partij voorlopig uit op 30 procent en wordt ze groter dan de PVDA die 22,7 procent haalt. De andere partijen verliezen en volgen op ruime afstand.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

De Croo: 'Dit is toch echt een zwarte zondag'

'Vlaams Belang heeft een score gehaald die toch niet verwacht was. Velen hadden verwacht dat ze zouden stijgen, maar niet zo sterk', aldus Open VLD-lijsttrekker Alexander De Croo op VRT.

Een doorbreking van het cordon sanitaire, wat onder meer partijgenoot Luk Van Biesen suggereerde, kan voor De Croo niet door de beugel. 'Waar het Vlaams Belang voor staat, staat haaks op waar een liberale partij voor staat', aldus De Croo. Volgens De Croo heeft Vlaanderen gestemd 'op emotie'. 'Alle mensen die voor Vlaams Belang gestemd hebben, hebben in hun hoofd met een goede reden voor hen gestemd.'

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Mathias De Clercq (Open VLD) resoluut: 'Nooit besturen met Vlaams Belang'

Gents burgemeester en lijstduwer voor Open VLD Mathias De Clercq wil niet dat zijn partij in een regering stapt met Vlaams Belang. Daarmee reageert hij op zijn partijgenoten Luc Van Biesen en Eddy De Block, die de deur lijken open te zetten voor gesprekken met de winnaar van deze verkiezingen.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

N-VA verliest fors, maar blijft de grootste partij in Oost-Vlaanderen

In de provincie Oost-Vlaanderen is intussen 29 procent van de stemmen geteld. Vlaams Belang komt er voorlopig uit op 21,6 procent. Het ziet ernaar uit dat N-VA de grootste partij blijft, ondanks een acheruitgang van 6 procentpunten. Ook de traditionele partijen delen in de klappen. Groen gaat er amper op vooruit. De PVDA van Tom De Meester flirt met de kiesdrempel.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Vlaams Belang stijgt 14 procentpunten in Sint-Niklaas

Alle stemmen zijn geteld in Sint-Niklaas. Vlaams Belang haalt er 21,9 procent. N-VA blijft de grootste partij, maar verliest fors. CD&V en SP.A delen in de klappen. PVDA haalt ruimt de kiesdrempel.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Christoph D'Haese (N-VA): 'Goed nadenken hoe we omgaan met deze verrechtsing'

'Er heeft duidelijk een verrechtsing plaatsgegrepen. We moeten goed nadenken hoe we daarmee omgaan.' Dat zegt Christoph D'Haese, tweede op de Kamerlijst van N-VA in Oost-Vlaanderen, bij VTM in een reactie op de verkiezingsuitslag.

'Je voelt dat als je tussen de mensen komt, je hebt dat ook al gezien bij de gemeenteraadsverkiezingen. Je ziet dat er een evolutie is in het stemgedrag, en als je een goed politicus bent, moet je luisteren naar wat de kiezer vertelt, op alle terreinen', aldus D'Haese.

De burgemeester van Aalst wijst er wel op dat N-VA de grootste partij blijft. 'Dat is een belangrijk signaal in deze verkiezingen.'

GF
© GF
Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Groen wordt grootste partij in Gent

In Gent is 3 procent van de stemmen geteld. Groen en Vlaams Belang stijgen, terwjil de SP.A fors verliest.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Vlaams Belang wordt grootste partij in Erpe-Mere

Met een derde van de stemmen geteld wordt Vlaams Belang de grootste partij in Erpe-Mere.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Verlies voor CD&V en N-VA in Aalter

Vlaams Belang wint fors in Aalter, waar de CD&V van Pieter De Crem in de klappen deelt.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

PVDA heeft uitzicht op een eerste zetel

Volgens de voorlopige zetelprognose, met 9 procent van de stemmen geteld, krijgt Vlaams Belang er vier zetels bij in het Vlaams parlement. Daarnaast heeft ook de PVDA van Tom De Meester uitzicht op een eerste zetel.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Monsterscore voor Vlaams Belang in Ninove

In Ninove is intussen 7 procent van de stemmen geteld. Het Vlaams Belang van Guy D'haeseleer haalt er maar liefst 46,2 procent van de stemmen.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Sint-Niklaas: fors verlies voor N-VA en CD&V

In Sint-Niklaas eenzelfde trend als in de overige kiesomschrijvingen: N-VA verliest 12,37 procentpunten en komt uit op ruim 22 procent, terwijl Vlaams Belang er 14,57 procentpunten bijkrijgt en zowat even groot wordt als N-VA. Ook CD&V deelt in de klappen en verliest 7,34 procentpunten. Groen stijgt 2,5 procentpunten en SP.A verliest 2,21 procentpunten. Open VLD blijft status quo op 10,77 procent, terwijl PVDA ruim de kiesdrempel haalt met 7,7 procent.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Vlaams Belang haalt 21,6 procent in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen is intussen 5 procent van de stemmen voor het federaal parlement geteld. Vlaams Belang stijgt er sterk, ten koste van alle partijen behalve Groen en PVDA.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Ook winst voor Vlaams Belang in Zottegem

Met 17 procent van de stemmen geteld wint Vlaams Belang in Zottegem, ten koste van N-VA en vooral CD&V.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Forse winst voor Vlaams Belang in Brakel

Met 17 procent van de stemmen geteld gaat Vlaams-Belang er sterk op vooruit in Brakel. De partij springt over N-VA naar de tweede plaats. De Open VLD van de familie De Croo blijft voorlopig de grootste partij.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

'Er vonden 700 interventies plaats in de kiesbureaus'

Alle bureaus openden tijdig. Er vonden 700 interventies plaats waarvan de helft telefonisch en de helft via een mobiele ploeg werden opgelost. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Joke Schauvliege: 'Opnieuw minister? Te vroeg om daar iets over te zeggen'

De gewezen Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werd opgevoerd door VTM Nieuws. 'Ik werd veel aangesproken op mijn ontslag', zegt ze over de campagne. 'Mensen vroegen hoe het met me gaat.'

Volgens de in opspraak gekomen Schauvliege heeft het 'wegvallen van de sms'en' haar 'rust gegeven'.

Of ze opnieuw minister wil worden? 'Het is te vroeg om daar uitspraken over te doen.'

Lees ook: Kan je een minister zomaar overspoelen met sms'en? 'Onder de huidige GDPR-regels mag dit niet'

Isopix
© Isopix