16- en 17-jarigen moeten verplicht gaan stemmen voor Europese verkiezingen: ‘Minderjarigen zullen oproepingsbrief krijgen’

© Getty Images

Jongeren van 16 en 17 jaar zullen verplicht moeten gaan stemmen voor de Europese verkiezingen in juni. Dat zegt het Grondwettelijk Hof donderdag in een arrest. Het onderscheid tussen minder- en meerderjarigen is volgens het Hof niet gerechtvaardigd.

Bij de volgende Europese verkiezingen zouden jongeren van 16 en 17 jaar voor het eerst vrijwillig mogen deelnemen. Meerderjarigen zijn daarentegen verplicht om te gaan stemmen. Een meerderjarige Belg trok daarop naar het Grondwettelijk Hof om die ongelijkheid aan de kaak te stellen en haalt nu zijn gram.

Het Hof oordeelt dat het verschil in behandeling tussen minder- en meerderjarigen niet wordt verantwoord door dwingende motieven van algemeen belang. Indien de komende verkiezingen op een ongrondwettige manier zouden verlopen, kan het resultaat ook niet meer ongedaan worden gemaakt.

Daarom oordeelt het Hof nu dat iedereen vanaf 16 jaar moet stemmen. Jongeren kunnen worden gesanctioneerd indien ze niet gaan, stelt het Grondwettelijk Hof duidelijk.

Oproepingsbrief 

Minderjarigen zullen automatisch op de kiezerslijsten worden geplaatst en zullen een oproepingsbrief krijgen, zoals de meerderjarigen, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in een reactie.

Verlinden wijst er echter op dat de straffen voor meerderjarigen niet zomaar kunnen worden toegepast op minderjarigen. Ze vraagt minister van Justitie Paul Van Tigchelt een oplossing uit te werken.

‘Ik zal dit met collega Verlinden bespreken in de schoot van de regering, maar ook met het college van procureurs-generaal’, reageert Van Tigchelt. ‘Dat is verantwoordelijk voor het vervolgingsbeleid. Er is alleszins een verschil in ons strafrecht tussen de behandeling van minderjarigen en meerderjarigen.’

Lees meer over:

Partner Content