Oppositiepartij Groen roept de overheidspartijen op om de opzegvergoeding van enkele topmanagers te laten vallen en niet in te schrijven in de nieuwe arbeidsovereenkomsten.

Zo hebben Marc Descheemaecker (van NMBS naar Brussels Airport), Jannie Haek (van NMBS Holding naar Nationale Loterij) en politicus Stefaan De Clerck (naar Belgacom) recht op ruime opzegvergoedingen. Maar omdat zij alle drie overstappen naar een goed betaalde nieuwe job zouden ze die opzegvergoeding best laten vallen, meent Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke.

Volgens Van Hecke bedraagt de opzegvergoeding van Marc Descheemaecker bij de NMBS 900.000 euro. In het geval van Jannie Haek zou het gaan om 750.000 euro. Voormalig CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck is sinds 1990 volksvertegenwoordiger en heeft recht op vier jaar loon.

Geloofwaardigheid ondermijnen

"Een promotie alleen op basis van politieke kleur en een nieuwe topjob zonder sollicitatie zijn voldoende redenen om hun opzegvergoeding vrijwillig af te staan. De politieke benoemingscarrousel kan al op geen begrip rekenen, een opstapbonus zou hun geloofwaardigheid verder ondermijnen", aldus Van Hecke.

Van Hecke vindt niet dat topmanagers een opzegvergoeding moeten krijgen als ze overstappen naar een nieuwe topjob of als ze vrijwillig ontslag nemen. Hij roept de federale regeringspartijen CD&V, Open VLD en SP.A ook op die regel in te schrijven in de nieuwe arbeidsovereenkomsten van de topmanagers. (Belga/AVE)

Oppositiepartij Groen roept de overheidspartijen op om de opzegvergoeding van enkele topmanagers te laten vallen en niet in te schrijven in de nieuwe arbeidsovereenkomsten.Zo hebben Marc Descheemaecker (van NMBS naar Brussels Airport), Jannie Haek (van NMBS Holding naar Nationale Loterij) en politicus Stefaan De Clerck (naar Belgacom) recht op ruime opzegvergoedingen. Maar omdat zij alle drie overstappen naar een goed betaalde nieuwe job zouden ze die opzegvergoeding best laten vallen, meent Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. Volgens Van Hecke bedraagt de opzegvergoeding van Marc Descheemaecker bij de NMBS 900.000 euro. In het geval van Jannie Haek zou het gaan om 750.000 euro. Voormalig CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck is sinds 1990 volksvertegenwoordiger en heeft recht op vier jaar loon. "Een promotie alleen op basis van politieke kleur en een nieuwe topjob zonder sollicitatie zijn voldoende redenen om hun opzegvergoeding vrijwillig af te staan. De politieke benoemingscarrousel kan al op geen begrip rekenen, een opstapbonus zou hun geloofwaardigheid verder ondermijnen", aldus Van Hecke. Van Hecke vindt niet dat topmanagers een opzegvergoeding moeten krijgen als ze overstappen naar een nieuwe topjob of als ze vrijwillig ontslag nemen. Hij roept de federale regeringspartijen CD&V, Open VLD en SP.A ook op die regel in te schrijven in de nieuwe arbeidsovereenkomsten van de topmanagers. (Belga/AVE)