Het Antwerpse gerecht onderzoekt 16 nieuwe dossiers van (ex-)Syriëstrijders die mogelijk onterecht uitkeringen hebben gekregen. "We hebben eind december 16 nieuwe dossiers ontvangen en de onderzoeken lopen nog", bevestigt Pieter Wyckaert, woordvoerder van het Antwerpse arbeidsauditoraat aan De Tijd. Het gaat in de nieuwe dossiers vooral over werkloosheidsuitkeringen die door Syriëstrijders worden ontvangen. Het spreekt voor zich dat iemand die in Syrië of in Irak vecht, hier geen werkloosheidsuitkering kan blijven opstrijken. Het arbeidsauditoraat meldt dat enkele verdachten al drie jaar geleden in het vizier liepen. "In 2014 heeft het Antwerpse arbeidsauditoraat ook al eens een 17-tal dossiers ontvangen over Syriëstrijders en/of hun partner. Enkele verdachten van de lijst van 2014 komen nu opnieuw voor", aldus Wyckaert.

Terugvorderen

Ook bij het arbeidsauditoraat in West-Vlaanderen lopen onderzoeken. In de afdeling Brugge/Veurne zijn momenteel vijf tot tien dergelijke dossiers hangende. "Die problematiek is inderdaad ook bij ons bekend", aldus Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat. "Die onderzoeken zijn volop lopende en er wordt dus gekeken in welke mate bepaalde uitkeringen kunnen teruggevorderd worden." Ook een schorsing door de RVA behoort tot de mogelijkheden. "Zeker bij grote bedragen kan de zaak ook voor de correctionele rechtbank gebracht worden."

De Brugse correctionele rechtbank behandelt regelmatig dossiers van onterecht verkregen uitkeringen. Voorlopig moesten zich nog geen Syriëstrijders hiervoor verantwoorden, maar dat kan binnenkort veranderen.

Eerder deed het Brusselse gerecht in september 2014 al een doorgedreven onderzoek naar Syriëstrijders die onterecht werkloosheidssteun of andere uitkeringen kregen. Dat heeft intussen geleid tot 94 processen-verbaal tegen tientallen Syriëstrijders in het Brussels Gewest en in Vlaams-Brabant, waarbij voor minstens 123.898 euro aan onrechtmatig ontvangen uitkeringen werden ontdekt.

Het Antwerpse gerecht onderzoekt 16 nieuwe dossiers van (ex-)Syriëstrijders die mogelijk onterecht uitkeringen hebben gekregen. "We hebben eind december 16 nieuwe dossiers ontvangen en de onderzoeken lopen nog", bevestigt Pieter Wyckaert, woordvoerder van het Antwerpse arbeidsauditoraat aan De Tijd. Het gaat in de nieuwe dossiers vooral over werkloosheidsuitkeringen die door Syriëstrijders worden ontvangen. Het spreekt voor zich dat iemand die in Syrië of in Irak vecht, hier geen werkloosheidsuitkering kan blijven opstrijken. Het arbeidsauditoraat meldt dat enkele verdachten al drie jaar geleden in het vizier liepen. "In 2014 heeft het Antwerpse arbeidsauditoraat ook al eens een 17-tal dossiers ontvangen over Syriëstrijders en/of hun partner. Enkele verdachten van de lijst van 2014 komen nu opnieuw voor", aldus Wyckaert. Ook bij het arbeidsauditoraat in West-Vlaanderen lopen onderzoeken. In de afdeling Brugge/Veurne zijn momenteel vijf tot tien dergelijke dossiers hangende. "Die problematiek is inderdaad ook bij ons bekend", aldus Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat. "Die onderzoeken zijn volop lopende en er wordt dus gekeken in welke mate bepaalde uitkeringen kunnen teruggevorderd worden." Ook een schorsing door de RVA behoort tot de mogelijkheden. "Zeker bij grote bedragen kan de zaak ook voor de correctionele rechtbank gebracht worden." De Brugse correctionele rechtbank behandelt regelmatig dossiers van onterecht verkregen uitkeringen. Voorlopig moesten zich nog geen Syriëstrijders hiervoor verantwoorden, maar dat kan binnenkort veranderen. Eerder deed het Brusselse gerecht in september 2014 al een doorgedreven onderzoek naar Syriëstrijders die onterecht werkloosheidssteun of andere uitkeringen kregen. Dat heeft intussen geleid tot 94 processen-verbaal tegen tientallen Syriëstrijders in het Brussels Gewest en in Vlaams-Brabant, waarbij voor minstens 123.898 euro aan onrechtmatig ontvangen uitkeringen werden ontdekt.