Genderstereotypering beïnvloedt beslissingen van de mens

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Uit onderzoek over genderstereotypering blijkt dat feministen makkelijker een man dan een vrouw zouden doden.

Onlangs schreven we in Knack uitgebreid over het filosofische trolley-experiment. Er rijdt een trein op een spoor, die verderop vijf arbeiders dreigt te doden. U kunt een hendel overhalen om de trein naar een ander spoor te leiden, waar hij slechts één persoon zal doden. Wat doet u? Als u de hendel overhaalt, redt u wel vijf mensen, maar bent u verantwoordelijk voor de dood van een andere.

In Personality and Social Psychology Bulletin verscheen een studie die besloot dat feministen meer geneigd zullen zijn de hendel over te halen als ze weten dat de persoon die ze zullen doden een man is. Maar dat uitsluitend als ze tijdens de proef onbewust werden blootgesteld aan genderstereotiepe beelden, zoals vissende mannen en poetsende vrouwen. De beslissing zou een reactie zijn op het zich verzetten tegen stereotypering van geslachten.

Hoe moeilijk de strijd tegen stereotypen is, blijkt uit een studie uit het meest gendergelijke land ter wereld: Noorwegen. Zelfs daar worden de gezichten van vrouwen die als feminist gelabeld waren, als mannelijker dan gemiddeld geëvalueerd, en de gezichten van vrouwvriendelijke mannen als vrouwelijker dan gemiddeld. De resultaten verschenen in het vakblad Sex Roles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content