De Fransen kiezen in de eerste plaats honderden nieuwe raadsleden in alles samen zeventien regio's en overzeese gebieden. Naast de dertien regio's op het vasteland en Corsica, gaat het om Guadeloupe, Guyana, La Réunion en Martinique.

De regionale raden hebben bevoegdheden op het vlak van onder meer openbaar vervoer, economische ontwikkeling en secundair onderwijs. Eenmaal de nieuwe raad is samengesteld, duidt die een voorzitter aan, die de uitvoerende macht in handen krijgt.

Lakmoesproef presidentsverkiezingen

Naast de regionale raden moeten ook meer dan 4.000 zetels in de verschillende departementale raden ingevuld worden. De departementen beheren onder meer de bijstandsuitkeringen, de hogescholen, de brandweer en de weginfrastructuur.

De regionale verkiezingen gelden als een lakmoesproef voor de presidentsverkiezingen in april 2022. Een vijftiental regeringsleden komt op, onder wie minister van Justitie Eric Dupond-Moretti en minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

Succes voor rechts

Ook een aantal politici met presidentiële ambities komt op, zoals Xavier Bertrand - oud-lid van de conservatieve Les Républicains en momenteel onafhankelijk - bij de regionale en Marine Le Pen van het extreemrechtse Rassemblement National bij de departementale verkiezingen.

De peilingen voorspellen vooral succes voor rechts. Ze wijzen ook op een mogelijk erg zwakke opkomst.

De Fransen kiezen in de eerste plaats honderden nieuwe raadsleden in alles samen zeventien regio's en overzeese gebieden. Naast de dertien regio's op het vasteland en Corsica, gaat het om Guadeloupe, Guyana, La Réunion en Martinique. De regionale raden hebben bevoegdheden op het vlak van onder meer openbaar vervoer, economische ontwikkeling en secundair onderwijs. Eenmaal de nieuwe raad is samengesteld, duidt die een voorzitter aan, die de uitvoerende macht in handen krijgt. Naast de regionale raden moeten ook meer dan 4.000 zetels in de verschillende departementale raden ingevuld worden. De departementen beheren onder meer de bijstandsuitkeringen, de hogescholen, de brandweer en de weginfrastructuur. De regionale verkiezingen gelden als een lakmoesproef voor de presidentsverkiezingen in april 2022. Een vijftiental regeringsleden komt op, onder wie minister van Justitie Eric Dupond-Moretti en minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Ook een aantal politici met presidentiële ambities komt op, zoals Xavier Bertrand - oud-lid van de conservatieve Les Républicains en momenteel onafhankelijk - bij de regionale en Marine Le Pen van het extreemrechtse Rassemblement National bij de departementale verkiezingen. De peilingen voorspellen vooral succes voor rechts. Ze wijzen ook op een mogelijk erg zwakke opkomst.