Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen kan nu al een immigrant de vluchtelingenstatus ontzeggen vanwege oorlogsmisdagen, misdaden tegen de menselijkheid of fraude.

Maar die regels volstaan niet, vindt Francken. "Indien een asielzoeker vandaag een moord begaat, hebben deze feiten geen enkele invloed op de eventuele toekenning van het vluchtelingenstatuut. Een asielzoeker uit een land dat de beschermingsstatus rechtvaardigt, die bijvoorbeeld een andere asielzoeker doodsteekt in een asielcentrum, zou in principe nog steeds worden erkend als vluchteling. Door deze wetswijziging zou het mogelijk worden om de vluchtelingenstatus te weigeren ofwel in te trekken als de feiten gebeuren na de erkenning".

De wetswijziging zorgt volgens de minister ook voor een betere juridische aflijning voor weigering of intrekking in geval van terrorisme. "Door de aanpassing zouden terroristen worden uitgesloten op grond van bedreiging voor de veiligheid", aldus Francken.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen kan nu al een immigrant de vluchtelingenstatus ontzeggen vanwege oorlogsmisdagen, misdaden tegen de menselijkheid of fraude. Maar die regels volstaan niet, vindt Francken. "Indien een asielzoeker vandaag een moord begaat, hebben deze feiten geen enkele invloed op de eventuele toekenning van het vluchtelingenstatuut. Een asielzoeker uit een land dat de beschermingsstatus rechtvaardigt, die bijvoorbeeld een andere asielzoeker doodsteekt in een asielcentrum, zou in principe nog steeds worden erkend als vluchteling. Door deze wetswijziging zou het mogelijk worden om de vluchtelingenstatus te weigeren ofwel in te trekken als de feiten gebeuren na de erkenning". De wetswijziging zorgt volgens de minister ook voor een betere juridische aflijning voor weigering of intrekking in geval van terrorisme. "Door de aanpassing zouden terroristen worden uitgesloten op grond van bedreiging voor de veiligheid", aldus Francken. (Belga/RR)