De formateursnota is een uitgangspunt voor de onderhandelingen. Dat hebben CD&V-voorzitter Wouter Beke en zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten verklaard voor aanvang van de gesprekken tussen de toekomstige federale coalitiepartners.

Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever geklaagd over de manier waarop pistes uit die nota als verworven zaken zouden overkomen. 'Er is niets als een beslissing voorgesteld', verzekerde Beke.

De Wever was niet tevreden dat zijn partij pas woensdagavond de formateursnota in handen kreeg, terwijl verschillende voorstellen al in de media waren uitgelekt. Hij liet zijn ongenoegen daarover bij de start van de vergadering donderdag blijken.

Ook was de N-VA-voorzitter misnoegd over de indruk die zou worden gewekt dat alles uit de formateursnota al in kannen en kruiken is. CD&V-voorzitter Beke ontkende dat er iets als een beslissing is voorgesteld. Beke vergeleek wat dat betreft de formateursnota van Kris Peeters en Charles Michel met de nota die Bart De Wever weken terug neerschreef als informateur. 'Een beginpunt is natuurlijk geen eindpunt', vulde zijn liberale collega Rutten aan. 'Een formateursnota is geen regeerakkoord. We beginnen nog maar net.'

Rutten benadrukte dat bij de vier partijen - N-VA, CD&V, MR en Open VLD - de neuzen in dezelfde richting staan. 'De richting die de nota uitgaat, is de goede richting', aldus Rutten, voor wie het evenwel evident is dat er ook punten instaan waarover nog 'een hartig woordje' zal worden gedebatteerd. 'Dat er gediscussieerd wordt over centen en keuzes is evident.' (Belga/WB)

De formateursnota is een uitgangspunt voor de onderhandelingen. Dat hebben CD&V-voorzitter Wouter Beke en zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten verklaard voor aanvang van de gesprekken tussen de toekomstige federale coalitiepartners. Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever geklaagd over de manier waarop pistes uit die nota als verworven zaken zouden overkomen. 'Er is niets als een beslissing voorgesteld', verzekerde Beke.De Wever was niet tevreden dat zijn partij pas woensdagavond de formateursnota in handen kreeg, terwijl verschillende voorstellen al in de media waren uitgelekt. Hij liet zijn ongenoegen daarover bij de start van de vergadering donderdag blijken. Ook was de N-VA-voorzitter misnoegd over de indruk die zou worden gewekt dat alles uit de formateursnota al in kannen en kruiken is. CD&V-voorzitter Beke ontkende dat er iets als een beslissing is voorgesteld. Beke vergeleek wat dat betreft de formateursnota van Kris Peeters en Charles Michel met de nota die Bart De Wever weken terug neerschreef als informateur. 'Een beginpunt is natuurlijk geen eindpunt', vulde zijn liberale collega Rutten aan. 'Een formateursnota is geen regeerakkoord. We beginnen nog maar net.' Rutten benadrukte dat bij de vier partijen - N-VA, CD&V, MR en Open VLD - de neuzen in dezelfde richting staan. 'De richting die de nota uitgaat, is de goede richting', aldus Rutten, voor wie het evenwel evident is dat er ook punten instaan waarover nog 'een hartig woordje' zal worden gedebatteerd. 'Dat er gediscussieerd wordt over centen en keuzes is evident.' (Belga/WB)