Europees Hof oordeelt op 30 januari over visumzaak

Theo Francken © Belga

Dan moet duidelijk worden of humanitaire visa in buitenlandse ambassades afgeleverd kunnen worden.

Naar aanleiding van de rel rond het Syrisch gezin stelde de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) – die besliste dat een visum moet afgleverd worden – de bal onlangs door naar het Europees Hof van Jusitie. Die moet antwoord geven op een zogenaamde prejudiciële vraag, waarbij het duidelijk moet worden of humanitaire visa afgeleverd kunnen worde in buitenlandse ambassades. Het oordeel van het Europees Hof kan belangrijke gevolgen hebben, want het zou voor heel Europa juridisch bindend zijn.

Het Europees Hof van Justitie zal de prejudiciële vraag van de RVV nu via een spoedprocedure behandelen. Op 30 januari is een hoorzitting gepland.

Gevolgen voor Syrisch gezin onduidelijk

Of de uitspraak gevolgen zal hebben voor de zaak van het Syrisch gezin is niet duidelijk. Het Brusselse hof van beroep verplichtte de regering vorige week om een beslissing van de RVV van 20 oktober te respecteren en de visa toe te kennen. De prejudiciële vraag dient voor de RVV vooral als een advies voor nieuwe zaken. Maar het hof van cassatie, dat nu nogmaals moet oordelen over het afleveren van het visum, kan mogelijk wel rekening houden met de uitspraak.

Bovendien heeft het kabinet-Francken in de eerste plaats cassatieberoep aangetekend omdat het betwist dat de RVV de bevoegdheid heeft de regering een visumplicht op te leggen. Daar doet het Europees Hof geen uitspraak over.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content