Een imam die door de overheid erkend en betaald wordt, moet ook onze taal kennen. Dat vindt minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die de invoering van een taalvereiste met de Moslimexecutieve bespreekt. Dat bericht De Standaard.

Niet vanzelfsprekend

Een imam wordt als bedienaar van een erkende godsdienst betaald door de overheid. "Daar mag een taalvereiste aan gekoppeld worden", vindt de minister. ­Een imam in Vlaanderen zou dan Nederlands moeten kennen, een imam in Franstalig België Frans. "Uit de reacties van de mosliminstanties maak ik op dat zij daarvoor openstaan", vervolgt Geens.

Taalvereisten opleggen is nog niet zo vanzelfsprekend. De Grondwet garandeert immers vrijheid van godsdienst en vrijheid van vereniging. Met de praktijk in de erediensten mag de overheid zich niet moeien.

Strengere eisen

Noureddine Smaïli, voorzitter van de Moslimexecutieve, staat niet weigerachtig tegenover het idee. "Al zouden we het niet appreciëren dat er aan de imams strengere eisen werden opgelegd dan aan de rabbijnen die Hebreeuws of de Anglicaanse priesters die Engels spreken." (Belga/WB)

Een imam die door de overheid erkend en betaald wordt, moet ook onze taal kennen. Dat vindt minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die de invoering van een taalvereiste met de Moslimexecutieve bespreekt. Dat bericht De Standaard.Een imam wordt als bedienaar van een erkende godsdienst betaald door de overheid. "Daar mag een taalvereiste aan gekoppeld worden", vindt de minister. ­Een imam in Vlaanderen zou dan Nederlands moeten kennen, een imam in Franstalig België Frans. "Uit de reacties van de mosliminstanties maak ik op dat zij daarvoor openstaan", vervolgt Geens. Taalvereisten opleggen is nog niet zo vanzelfsprekend. De Grondwet garandeert immers vrijheid van godsdienst en vrijheid van vereniging. Met de praktijk in de erediensten mag de overheid zich niet moeien. Noureddine Smaïli, voorzitter van de Moslimexecutieve, staat niet weigerachtig tegenover het idee. "Al zouden we het niet appreciëren dat er aan de imams strengere eisen werden opgelegd dan aan de rabbijnen die Hebreeuws of de Anglicaanse priesters die Engels spreken." (Belga/WB)