Maai Mei Niet Tuintherapie: ‘Hoe meer biodiversiteit, hoe beter voor patiënten met dementie, autisme of een depressie’
Klimaat Klimaat Kamer maakt komaf met de kernuitstap De plenaire Kamer heeft donderdag met ruime meerderheid het licht op groen gezet voor de afschaffing van de wet op de kernuitstap uit 2003. Het wetsvoorstel van de meerderheidspartijen kreeg ook de steun van oppositiepartijen Vlaams Belang en Open VLD. PS en PVDA onthielden zich en Ecolo-Groen stemde tegen.
Klimaat Klimaat Bananen: het volgende klimaatslachtoffer? Volgens een analyse van de internationale ngo Christian Aid geven bananentelers uit landen als Guatemala, Colombia of Peru steeds vaker aan dat hun oogsten mislukken.
Maai Mei Niet Maai Mei Niet Vermijd pesticiden: 11 tips om te tuinieren zonder vergif Op de website zonderisgezonder.be, van de Vlaamse milieumaatschappij, vindt u een rist adviezen voor de tuinier die pesticiden aan de kant wil laten. Een bloemlezing.
Maai Mei Niet Maai Mei Niet Gevaarlijke pesticiden belanden overal, ook op úw bord Ze staan al jaren op de zwarte lijst, maar toch grijpen veel Vlamingen nog altijd naar verboden, weliswaar efficiënte maar erg schadelijke pesticiden: ‘Je vindt ze overal. In ijsberen, maar ook in tampons.’
Psychologie Psychologie Wat als er geen water meer uit de kraan komt? ‘De angst voor droogte is existentieel’ Dat het maar niet wil regenen, voelt niet alleen voor meteorologen onwezenlijk en eng aan. Wat als ook jij overweldigd wordt door een verlammende angst dat er op een dag geen water meer uit de kraan komt? 4 tips tegen de klimaatburn-out.
Opinie | Marijke Huysmans Opinie | Marijke Huysmans 'Van kletsnat naar kurkdroog: uitdagingen en oplossingen voor waterbeheer' 'De extremen van te veel of te weinig water volgen elkaar in zo’n hoog tempo op dat we onvoldoende voorbereid zijn op wat komen gaat', schrijft Marijke Huysmans (VUB) naar aanleiding van de aanhoudende droogte deze lente. 'Waterbeheerders, bedrijven, landbouwers, lokale besturen, gezinnen en natuurbeheerders zullen de oplossingen uit de Blue Deal nog veel sneller en op grotere schaal moeten uitrollen dan tot nu toe is gebeurd.'
Klimaat Klimaat Europese klimaatdienst: 'April op één na warmste ooit gemeten' De afgelopen maand was de op één na warmste april, met een gemiddelde luchttemperatuur van bijna 15 graden Celsius. Daarmee zitten we nog steeds op meer dan anderhalve graad boven het pre-industriële niveau.
Natuur Natuur Van 'streng beschermd' naar 'beschermd': Europees Parlement verlaagt beschermingsstatus van de wolf Het Europees Parlement heeft er donderdag in Straatsburg mee ingestemd om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Het biedt overheden in de Europese Unie meer mogelijkheden om wolven te laten doden indien ze een bedreiging voor het vee zouden vormen.
Maai Mei Niet Maai Mei Niet Natuur op voorschrift: ‘Goed beheerde natuurparken redden meer mensenlevens dan dokters’ Die van ons hebben de gewoonte nog níét, maar wereldwijd schrijven steeds meer dokters hun patiënten een natuurbezoek voor. Wij legden ons oor te luisteren in Canada, dat een voortrekkersrol speelt.
Milieu Milieu Jong Talent: Eman Verrelst (24) maakt nieuwe tassen van oude springkastelen ‘Ik heb altijd potentieel gezien in gebruikte materialen’, zegt ondernemer Eman Verrelst, die naar eigen zeggen een fascinatie heeft voor het recyclen van oude dingen.
Milieu Milieu Hoe Donald Trump onze voedselzekerheid en dus ook de wereldvrede bedreigt Bram Govaerts, Belg aan het hoofd van het internationale zadenonderzoeksinstituut CIMMYT, is dringend op zoek naar geld. Het CIMMYT dreigt in zwaar weer te belanden doorTrumps saneringen in de Amerikaanse overheidssteun. En dat kan grote gevolgen hebben voor de wereldwijde voedselzekerheid. ‘Ook grote bakkerijen moeten beseffen dat ze in de problemen kunnen komen. De privésector is er te lang van uitgegaan dat publieke investeringen een blijvende garantie zijn.’
Natuur Natuur Het is Wereld Tonijn Dag, maar veel valt er niet te vieren De blauwvintonijn maakte vorig jaar een opmerkelijke comeback. Maar volgens experts mogen we niet te vroeg juichen. Het is misschien Wereld Tonijn Dag vandaag, maar feest zal er niet gevierd worden. ‘De enorme vraag naar tonijn en de winst die erop wordt gemaakt, moedigen vissers aan om tot het uiterste te gaan, al dan niet legaal.’
Maai Mei Niet Maai Mei Niet 15 procent minder kans op een beroerte: hoe uw tuin uw gezondheid boost Een groene tuin bevordert niet alleen de biodiversiteit en de strijd tegen droogte, maar ook het fysieke en mentale welzijn van de mens. Van opwekkende aroma’s tot antibiotica in de bodem: een goede gezondheid ligt letterlijk aan uw voeten.
Maai Mei Niet Maai Mei Niet Tuinliefhebbers Erika Vlieghe en Hans Keune: ‘De mens is te dominant geworden, zoals de distel’ Voor het vijfde jaar op rij roept Knack op om het gras te laten groeien. Als bloemen, bijen en andere biodiverse pracht u gestolen kunnen worden, zingen wetenschappers Erika Vlieghe en Hans Keune in koor, doe dan mee om uw eigen hachje te redden: ‘De natuur in je tuin is als een massage voor de geest.’
Milieu Milieu Jong Talent: Thomas Schiltz (33) strijdt tegen voedselverspilling ‘Elk jaar belanden er miljoenen kilo’s groenten en fruit níét in de supermarkt, omdat de gewassen er niet perfect uitzien en dus afgekeurd worden’, zegt ondernemer Thomas Schiltz. ‘Dat is zonde, want aan de kwaliteit ervan valt niks aan te merken. Ze zijn alleen te klein, te groot, te geblutst of te krom.’
Wetenschap Wetenschap Het gaat slecht met de bij, hommel, bladluis en co (en dat is geen goed nieuws voor de mens) De studies stapelen zich op: het gaat helemaal niet goed met onze insectenwereld. Die afname heeft uiteraard gevolgen voor de rest van de natuur. En dus ook voor de mens.
Milieu Milieu Waarom plastic beter is dan u denkt en het zelfs de olifant redt Dat plastic een gigantisch milieuprobleem vormt, heeft minder te maken met het materiaal zelf dan met wereldwijd mismanagement.
Natuur Natuur De geestelijke vader van Maai Mei Niet: ‘Interesseert de natuur je niet? Doe dan mee voor je eigen gezondheid’ Straks lanceert Knack de vijfde editie van Maai Mei Niet. We hopen dat dit jaar nóg meer mensen hun grasmaaier een maand op stal zullen laten. Niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook voor hun eigen mentale en fysieke gezondheid. ‘Ik ben blij dat de campagne op deze manier een tweede leven krijgt’, zegt bedenker Frederik Houssin.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten China wekt Klimaatakkoord van Parijs weer tot leven: 'Enorme doorbraak' De Chinese president Xi Jinping heeft wereldleiders laten weten dat zijn land vol voor het Klimaatakkoord van Parijs blijft gaan. Er komt dit jaar nog een nieuw en ambitieuzer klimaatplan voor de hele Chinese economie - een groot contrast met het afbraakbeleid onder de Amerikaanse president Donald Trump.
Milieu Milieu De strijd om het statiegeld: waarom werkt het in Nederland, maar niet in België? Statiegeld voor plastic flessen en blik verdeelt al decennialang de Belgische politiek. Europa duldt geen uitstel meer. Statiegeld komt er wellicht, maar onder welke vorm? Knack dook diep in de blauwe zak die de inzet vormt van intens lobbywerk.
Klimaat Klimaat Steeds minder sneeuw in Himalayagebergte: waterbronnen van 2 miljard mensen bedreigd Er ligt steeds minder sneeuw in het Himalayagebergte. De sneeuwbedekking is er op het laagste niveau in 23 jaar. Dat bedreigt de waterbronnen van 2 miljard mensen, meldt het International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD).
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Aftellen naar de meest nauwkeurige klok ooit: ‘Mogelijk zullen we aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kunnen voorspellen’ Wetenschappers staan dicht bij de ontwikkeling van een klok die nóg preciezer is dan de atoomklok. Een klok die ons anders zal doen nadenken over tijd en ruimte. ‘De huidige definitie van de seconde moet op de schop.’
Wetenschap Wetenschap Waarom Dirk Draulans even dragqueen was: ‘Puur heteroseksuele soorten zijn een uitzondering’ Ongeveer 10 procent van de mensen beleeft zijn seksualiteit anders dan wat als doorsnee wordt gezien. Maar is dat ‘tegennatuurlijk’? Helemaal niet. Ook de natuur zit barstensvol soorten die ‘het’ anders doen.
Natuur Natuur Geeft de helft van de Vlaamse boeren er tegen 2030 de brui aan? Er wordt hard nagedacht over het verzoenen van natuur en landbouw. Misschien is een ‘natuurlijk’ uitdoofbeleid voor klassieke landbouw in de buurt van natuurgebieden de beste optie.
Wereld Wereld Slachtofferbalans aardbeving Myanmar loopt op tot 694 doden De slachtofferbalans van de hevige aardbeving in Myanmar is opgelopen tot 694 doden en 1.670 gewonden. Dat heeft de junta van het land zaterdagochtend bekendgemaakt. Het aantal slachtoffers van de aardbeving in Myanmar zou in de tienduizenden kunnen lopen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Andrew Bastawrous helpt 10 miljoen mensen beter zien In partnership met Rolex Dankzij Peek Vision, het project van de Britse arts en Rolex Award-laureaat Andrew Bastawrous, wordt het gezichtsvermogen van intussen meer dan 10 miljoen mensen in Afrika en Azië getest en verbetert. Miljoenen mensen op de wereld zijn slechtziend. Een beperkt gezichtsvermogen is doorgaans behandelbaar, maar veel mensen leven in slecht bereikbare …
Wereld Wereld David Van Reybrouck: ‘Of de Russen naar hier komen, zal nog moeten blijken, maar die hittegolven komen zeker’ ‘De bijna-euforie waarmee het defensievraagstuk vandaag op de kaart wordt gezet, is alle proporties te buiten,’ zegt schrijver David Van Reybrouck, die per 1 april de nieuwe ‘Denker der Nederlanden’ wordt. ‘We evolueren naar een prerevolutionair klimaat.’
Milieu Milieu Minstens 34 mensen omgekomen bij stormen en tornado's in VS Bij de stormen en tornado's die door de Verenigde Staten trekken, zijn minstens 34 mensen om het leven gekomen. Dat melden Amerikaanse media zaterdag (lokale tijd). In de staat Mississippi zijn zes mensen om het leven gekomen, meldt gouverneur Tate Reeves. Het gaat om één dode in Covington County, twee doden in Jeff Davis County …
Opinie | Klaas Willaert Opinie | Klaas Willaert 'Diepzeemijnbouw op een kruispunt: wordt 2025 een sleuteljaar?' Professor Klaas Willaert (UGent) staat stil bij de recente ontwikkelingen rondom de exploitatie van grondstoffen op de bodem van de oceaan.
Natuur Natuur Nieuwe trend: rechtszaken aanspannen om natuur- en milieuverenigingen monddood te maken Greenpeace en Natuurpunt krijgen zware juridische claims met hoge schadevergoedingseisen te verwerken. Vooral grote bedrijven zijn hun inspanningen beu. Ook politici gaan soms in de remmen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Nieuwe klimaatdocu ‘2050’ met Alain Hubert: ‘Als we ons gedrag niet veranderen, maken we geen schijn van kans’ De documentaire 2050, op 5 maart te zien in de bioscoop, vestigt opnieuw de aandacht op de Prinses Elisabethbasis op Antarctica en zijn initiatiefnemer Alain Hubert. Het is een film die alarm slaat, maar ook laat zien dat oplossingen binnen handbereik liggen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Hoe de CERN & Society Foundation de volgende generatie wetenschappelijke onderzoekers inspireert In partnership met Rolex Wetenschap toegankelijk maken voor de volgende generatie. Dat is de missie van CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, Europese Raad voor Kernonderzoek), wereldleider inzake elementairedeeltjesfysica. Met de steun van Rolex zwengelt de CERN & Society Foundation de nieuwsgierigheid van jongeren aan met praktische, educatieve programma’s. De Rolex Milgauss weerstond magnetische …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten De strijd tegen microplastics begint pas: ‘Alle elementen voor de invoering van statiegeld liggen op tafel’ Consumenten en ondernemers doen hun best om de massastroom aan plastic in het milieu te verminderen. Alleen het beleid blijft achter.
Natuur Natuur 50 jaar Natuurhulpcentrum: ‘Het is schrijnend hoeveel mensen dieren louter als consumptieproducten zien’ Het Natuurhulpcentrum van dierenliefhebber van het eerste uur Sil Janssen in Oudsbergen begint na ‘vijftig jaar Sil’ aan een nieuwe fase: bioloog Frederik Thoelen wordt codirecteur.
Natuur Natuur Waarom de boeren boos zijn: ‘Mensen hebben een idyllisch beeld van de landbouw. Alleen in crisis krijgen ze de realiteit te zien’ In Nederland laait het stikstofdebat weer op. Komt daarmee ook het boerenprotest terug? De protesten zijn hoe dan ook een gevolg van ‘de hoogmoed van de politiek’, stelt de Nederlandse journalist Dick Veerman. ‘De boer is de kanarie in de kolenmijn voor de rest van de samenleving.’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Jong talent: Colin Deblonde (26) wil met Dripl de frisdrankindustrie heruitvinden ‘Elke dag belanden er 1,3 miljard verpakkingen uit de frisdrankindustrie op de afvalberg’, zegt ondernemer Colin Deblonde. ‘Dat is een berg zo hoog als de Eiffeltoren. Bovendien zorgt de frisdrankconsumptie in België elk jaar voor 190 kiloton aan CO2-emissies. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 22.000 Belgische huishoudens.’
Natuur Natuur Natuurboek uit 1949 blijft brandend actueel: de caravan degradeert de wildernis tot consumentennatuur Een kleine eeuw van debat en strijd heeft niets wezenlijks opgeleverd op het vlak van natuurbehoud. Dat leert lectuur van een schitterend boek uit 1949. ‘Een industrie van pret en prullaria polijst de scherpe kanten van de pure natuur’, schreef Aldo Leopold.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Is eendenkroos het nieuwe supereiwit? 'Het heeft niet zoveel smaak. Dat is een voordeel' Reindert Devlamynck (29) won de ‘wetenschapsbattle’ met zijn pleidooi voor eendenkroos.
Wetenschap Wetenschap Asteroïde scheert eind 2032 (wellicht) aan de aarde voorbij Elk jaar in aanloop naar 25 december is het een bijna existentiële vraag: wordt het een witte kerst, of niet? Misschien richten we in 2032 in de eindejaarsperiode onze kopzorgen beter op iets anders. Een asteroïde kan binnen een goede acht jaar namelijk heel dicht bij de aarde komen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Pioniers in wetenschap, gezondheid en technologie vieren In partnership met Rolex Het Science, Health and Technology Moment brengt de uitzonderlijke partners van Rolex voor het voetlicht: Testimonees en Award Laureaten die zich wetenschappelijk wijden aan de bescherming van de planeet en de verbetering van het menselijk welzijn. Gedreven door de geest van ontdekking en met de hulp van het in 2019 gelanceerde …
Milieu Milieu Houtverbranding: ‘De overheid laat de Vlaming letterlijk stikken’ Houtverwarming is de grootste producent van fijnstof in Vlaanderen. Toch wordt er amper regelgeving rond gecreëerd. Ook bevoegd minister Jo Brouns komt niet verder dan wat geneuzel over sensibiliseren.
Klimaat Klimaat Storm Eowyn: stroomuitval in Ierland, geen treinen in Schotland, beperkte gevolgen in Vlaanderen Storm Eowyn is vrijdagochtend aan zijn doortocht van de Britse eilanden begonnen. In Ierland zitten meer dan 700.000 gezinnen zonder stroom. In Schotland rijden geen treinen en overal op de eilanden worden vliegtuigen aan de grond gehouden. In Vlaanderen zouden de gevolgen volgens de VMM eerder beperkt blijven. In Ierland, Noord-Ierland en delen van Schotland …
Natuur Natuur Ruzie over de zeearenden: conservator natuurgebied De Blankaart beschuldigd van 'nestverstoring' Een natuurinspecteur beschuldigt de conservator van het natuurgebied De Blankaart ervan dat hij het enige zeearendsnest in België verstoord heeft.